CoolClub pro IT odborníky

Vodafone uskutečnil první holografický hovor v České republice

16.07.2019

Technologické novinky nás nepřestávají překvapovat. Důkazem toho je holografický hovor od společnosti Vodafone, který 29.6. proběhl v hotelu Thermal v Karlových Varech. Jedná se tak o první reálné využití 5G sítě v České republice, které přineslo úžasné výsledky!

 

Magazín

 

První holografický přenos v Česku

Jednou z posledních senzací je holografický hovor, který zrealizoval český operátor Vodafone. Přenos probíhal mezi místy Praha – Karlovy Vary, kde mohl Petr Dvořák, generální ředitel Vodafonu, vidět naprosto reálný obraz viceprezidenta společnosti, Milana Zíku. Podle Dvořákových výpovědí byl přenos tak autentický, že byste originál od kopie téměř nerozlišili. „Holografický hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech jsme spustili první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz. Položili jsme tak základy pro budování gigabitové společnosti,“ říká Petr Dvořák v tiskové zprávě pro Vodafone. 

 

Jak to vůbec funguje?

Holografický hovor je možný díky 5G síti, která celý přenos pohání. Zkratka 5G znamená v podstatě pátou generaci bezdrátových systémů, která přináší ještě rychlejší přenosovou rychlost a odezvu. Podle odborníků byla tato rychlost měla být dokonce dvacetinásobně vyšší než u stávající 4G sítě. Je tedy zřejmé, že tato technologická novinka dříve nebo později postupně nahradí dosavadní 3G a 4G. 

 

Zdroj: Thehypemagazine.com

 

Holografický hovor v Karlových Varech vyžadoval přibližně 200 Mbps, což by při rychlosti 4G nebylo proveditelné. Pro představu můžeme uvést, že u dosavadních sítí se dá stahovat průměrnou rychlostí asi 50 Mbps (megabitů za sekundu). Odezva u hovoru byla přibližně 1 sekunda, zatímco přenosová rychlost dosahovala dokonce méně než 10 ms. Díky tomu mohl být přenos hezky plynulý a ničím nepřerušovaný. 

 

Hologramy v běžném životě 

Dokážete si představit, že byste mohli telefonovat a vidět přitom věrnou napodobeninu svého kamaráda stojícího přímo vedle vás? Pro běžný život spotřebitelů by tato technologie znamenala obrovský převrat. Hologramové hovory by však mohly také významně přispět k efektivnějšímu fungování firem – například při prezentování designu aut, budov nebo nových produktů. Velké uplatnění by se našlo i v politice, školství nebo hudební scéně, kde by obraz a zvukový záznam, mohl být přenášen do několika míst najednou, a to v reálném čase a ryze autentické podobě. 

 

 

Kdy se dočkáme běžného provozu?

Na běžný provoz hologramů si budeme muset ještě trošku počkat. Čeští operátoři totiž musí čelit hned několika důležitým výzvám. Jedna v nich spočívá v dosažení frekvence v pásmu 700 Hz. Vše však bude záležet na aukci, jejíž návrh už dříve tohoto roku vypracoval Český telekomunikační úřad. Vláda tento aukci včetně podmínek a postupu schválila a nyní se jen čeká na její uskutečnění, které by mělo proběhnout v lednu 2020. Podle Petra Dvořáka je tato aukce klíčová, protože její výsledek výrazně ovlivní budoucnost 5G sítě pro celé Česko. 

 

Vodafone a jeho první holografický hovor s využitím 5G, UK září 2018 

 

Další výzva se týká čínského výrobce Huawei, jenž má v Česku dominantní zastoupení. Je však možné, že se tato přední pozice časem změní. Huawei totiž musel čelit několika obviněním ze špionáže pro čínský zpravodaj. Otázkou tedy je, zda bude 5G budoucnost s tímto zahraničním dodavatelem vůbec kompatibilní. Hologramy už nejsou pouze poutavým prvkem ve sci-fi filmech jako je Iron Man nebo Starwars. Neuvěřitelný pokrok této technologie přináší reálné výsledky. Díky tomu můžeme být svědky hologramových záznamů, které se za několik let mohou stát běžnou denní záležitostí. 

 


Připravila: Petra Pruden

Hlavní foto: Vodafone.cz