CoolClub pro IT odborníky

Přesnější, rychlejší a levnější: Google má předpověď počasí s AI

24.04.2024

Google minulý týden představil nástroj SEEDS, který s pomocí umělé inteligence slibuje zpřesnit a zrychlit předpovědi, a to za zlomek ceny.

 

Novinky

 

SEEDS je přelomovým pomocníkem v generování rozsáhlé předpovědi počasí, které pak slouží meteorologům jako data k následným analýzám a prognózám. Odborníci tak díky více podkladům budou schopni poskytovat přesnější obraz očekávaného počasí.

SEEDS, zkratka pro Scalable Ensemble Envelope Diffusion Sampler, využívá generativní AI k vytváření rozsáhlých a detailních předpovědí počasí. Na rozdíl od tradičních modelů, které vyžadují drahé superpočítače, běží SEEDS na běžných počítačích, čímž šetří energii i peníze.

SEEDS se zaměřuje na střednědobé předpovědi a vyniká v predikci vzácných a extrémních jevů, jako jsou bouřky a hurikány. To dává meteorologům do rukou mocný nástroj pro včasné varování a ochranu obyvatel před divokými hrozbami počasí.

 

 

Lizao (Larry) Li, softwarový inženýr Google, vysvětluje, že generativní AI dokáže vytvářet neuvěřitelně podrobné obrázky a animace. To je pro předpověď počasí ideální. V důsledku totiž právě to přináší tu největší přidanou hodnotu aplikacím, které pak skutečně odpovídají věrohodným vzorcům počasí.

Google není jediným, kdo se zajímá o AI v předpovědi počasí. Společnost DeepMind vyvinula GraphCast, model strojového učení, který dokáže za méně než minutu generovat 10denní předpovědi.

Tato novinka v předpovědi počasí přinese lidem po celém světě mnoho benefitů. Přesnější informace o počasí pomohou zemědělcům lépe plánovat sklizeň, pilotům optimalizovat trasy letů a záchranným složkám lépe se připravit na katastrofy. Díky SEEDS a dalším podobným nástrojům bude svět lépe připraven na to, co mu počasí přinese.

 

Připravila: Petra Sauerová