CoolClub pro IT odborníky

Skládací telefony nahradí flexibilní mobily. Známe výhody i nevýhody

27.08.2024

Mobil, který se ohýbá jako papír, lze ho omotat kolem zápěstí nebo srolovat do kapsy. Zní to jako sci-fi, ale tato budoucnost je blíž, než si myslíte. Skládací telefony už nejsou novinkou, ale co když byste si mohli pořídit telefon, který je flexibilní úplně celý?

 

Novinky

 

Poslední roky zaznamenal mobilní trh výrazný nárůst skládacích telefonů. A i když možná na chvíli zastínil prodej klasických telefonů, skládačky ve skutečnosti tvoří jen cca 10 procent prodeje. Přesto se stali běžnou součástí nabídky, a tak chtějí jít výrobci ještě dál. Nyní se zaměřují na plně flexibilní smartphony.

Na rozdíl od skládacích telefonů, které mají pevně dané ohyby, plně flexibilní telefon lze ohnout prakticky kdekoli. První prototyp takového zařízení vůbec představila Motorola. Ten dokonce díky své konstrukci z cca patnácti válečků připomíná spíše náramek než klasický telefon.

 

 

Výhody plně flexibilních telefonů

Kompaktní design: Díky možnosti ohýbání mohou telefony využít prostor navíc, a tak odpovědět na nynější poptávku. Tedy mobilní zařízení s velkou baterií a výkonným procesorem, se zároveň lehčím a elegantním designem.

Odolnost: Flexibilní materiály by měly zvýšit odolnost telefonu vůči poškození, a tak prodloužit jeho odolnost.
Cesta k plně flexibilním telefonům však není bez překážek.

 

Mezi hlavní problémy patří:

Baterie: Výroba flexibilních baterií s dostatečnou kapacitou a hustotou energie je stále náročná a drahá.

Náklady: Výroba plně flexibilních telefonů je zatím velmi nákladná.

Odolnost displeje: Je nutné vyvinout displeje, které vydrží opakované ohýbání bez poškození.
Ačkoli je vývoj plně flexibilních telefonů stále v počátcích, je zřejmé, že jde o slibný směr. Analytici předpovídají, že tyto telefony by se mohly stát běžnou součástí trhu někdy v roce 2030.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook, Motorola