CoolClub pro IT odborníky

Vodík, zdroj energie budoucnosti

27.06.2022

Potenciál vodíku bude hrát důležitou roli při přechodu na novou energetiku. O vodíku se mluví již desítky let, teď se situace zrychluje. Investice a vládní podpora rostou a vodíková technologie je připravena na další rozšiřování. Nabízí se tedy otázka, zda se vodík stane překvapením tohoto desetiletí, jako se jím v předchozích deseti letech stala solární a větrná elektřina.

 

Magazín

 

Vodík překvapuje energetický průmysl

Energetický průmysl je kapitálově náročné a pomalu se pohybující odvětví, které je často přirovnáváno k ropnému tankeru. Přesto se v tomto odvětví občas vyskytne překvapení, které ho vyvede z míry. Například jen málo analytiků očekávalo, že v souvislosti s pandemií COVID-19 v roce 2020 zažijeme jednu z nejvážnějších krizí za poslední desetiletí.

Dalším příkladem z poslední doby je poměrně rychle klesající podpora těžby plynu z Groningenu v Nizozemsku nebo jaderné energie v Německu. Komercializace solární a větrné elektřiny v roce 2010 byla pro mnohé také překvapením. Tento vývoj zajistil, že lze dekarbonizovat i odvětví, která lze relativně snadno elektrifikovat.

Dovedeme si představit, že v příštích letech toho uvidíme mnohem více. Otázka pro příští desetiletí bude znít: jak můžeme dekarbonizovat obtížnější odvětví, jako je průmysl, letectví a dálková nákladní doprava?

 

 

Příslib vodíku

Vodík by mohl hrát roli v těchto obtížně absorbovatelných odvětvích. Ve skutečnosti se o potenciálu vodíku mluví již po staletí. Máme však důvod se domnívat, že tentokrát tomu bude jinak.

Stejně jako se v v posledních deseti letech rozšířila solární a větrná energie a výrazně se snížily náklady, mohl by se podobnou cestou vydat i vodík, protože se úspěšně předvádí stále více komerčních technologií, které ve 20. letech připravují podobný rozvoj vodíkových aplikací doprovázený možným snížením nákladů.

Pozoruhodné je, že výdaje na výzkum a vývoj v oblasti elektrolyzérů se vyplácejí, protože náklady již začínají klesat díky křivce učení.

 

Kde má vodík největší potenciál?

I přes tento nárůst zájmu o vodík nesmíme ztrácet ze zřetele, kde může vodík významně přispět a kde se investice do jeho aplikace ukáží jako bezedná studna. Například (zelený) vodík v osobní dopravě pravděpodobně zůstane pouhým výklenkem (i když celkové počty mohou být stále značné), protože elektromobily jsou nyní tak levné, že je obtížné dohnat tuto konkurenční výhodu.

V tomto odvětví najde vodík uplatnění pouze v těch geografických oblastech, kde je vysoká poptávka po teple, špatná izolace a kde lze využít stávající plynovou síť, pravděpodobně se jedná o centra starých měst.

V naprosté většině domů a kanceláří dojde k větší elektrifikaci a v ostatních bude potřebné vytápění prostor a ohřev vody zajišťovat dálkové vytápění nebo biomasa. Vodík v zastavěném prostředí proto zůstane v dlouhodobém horizontu mezerou.

Míchání vodíku, které je v Nizozemsku možné až do 10-20 % bez větších úprav, by mohlo být přechodným řešením, zejména v kombinaci s certifikací záruky původu.

 

 

Masové uplatnění vodíku

Vodík bude mít největší dopad v odvětvích, která je obtížné elektrifikovat a kde lze překonat technologická a infrastrukturní omezení. V oblasti mobility bude mít největší potenciál dálková nákladní doprava, protože poměr energie k hmotnosti je lepší než u baterií.

Masové uplatnění vodíku v osobní dopravě by pomohlo snížit náklady na palivové články a infrastrukturu pro doplňování paliva, což by podpořilo aplikace v perspektivnějších segmentech, jako je právě dálková nákladní doprava nebo autobusy.

Syntetická uhlovodíková paliva vyráběná za použití vodíku umožní dekarbonizaci letecké a námořní dopravy, ale pravděpodobně až po roce 2040. Vodík bude také hrát důležitou roli také při integraci stále většího podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů, protože bude poskytovat dopravní a vyrovnávací médium.

Největších objemů a přínosů pro klima však lze v krátkodobém horizontu dosáhnout v průmyslu, a to při dekarbonizaci chemických a vysokoteplotních procesů, jako je výroba oceli.

 

 

Mnoho průmyslových procesů již využívá vodík a použití modrého vodíku (výroba vodíku ze zemního plynu v kombinaci se zachycováním a ukládáním uhlíku) by mohlo být mezistupněm k využití zeleného vodíku. Proto je dobré propojit průmyslová uskupení v Nizozemí a dále stimulovat využívání zeleného vodíku v průmyslu.

Přesně to má v plánu společnost Gasunie. V tomto ohledu má Nizozemí jedinečnou pozici, protože ve většině zemí se produkce plynu zvyšuje, místo aby se snižovala.

 

Podmínky připraveny

Mnoho společností, analytiků a pozorovatelů trhu bylo překvapeno obrovským snížením nákladů na solární, větrnou energii, a dokonce i na baterie, ke kterému došlo v posledním desetiletí. Podmínky jsou připraveny k tomu, aby zelený vodík nastoupil stejně rychlou cestu ke komercializaci ve velkém měřítku.

Aby společnosti tohoto vývoje využily, musí se na trh dostat již nyní, aby získaly odborné znalosti, pochopily mechanismy, které jsou ve hře, a věděly, na co se zaměřit. Potřebují partnery, kteří zajistí rizika, a přítomnost regulačních orgánů, které budou řídit diskuse.

 

Tip! Pozor na veřejné nabíječky: hackeři přes ně umí infikovat mobil malwarem a zneužít vaše data

 

 

Připravil: Radek Svoboda