CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší aplikace, které sledují a snižují vaši uhlíkovou stopu

07.10.2024

Snižujte díky chytrým aplikacím svou uhlíkovou stopu a bavte se u toho! Jak? Třeba získáváním odměn třídění odpadu nebo chytřejší nakupování. S těmito appkami můžete udělat něco dobrého pro planetu, aniž byste museli měnit celý životní styl.

 

Magazín

 

S nárůstem povědomí o nutnosti snižovat emise oxidu uhličitého přibývá nástrojů, které umožňují jednotlivcům i firmám aktivně se na ochraně klimatu podílet. Sledovat, jaká je vaše uhlíková stopa, a zavádět do života ekologičtější návyky lze například prostřednictvím mobilních aplikací. Na trhu už jich je k dispozici celá řada, pojďte se na ně podívat.

 

Jak aplikace fungují a co dokáží?

Prostřednictvím aplikací, jako je například Commons, lze sledovat a analyzovat každodenní aktivity a na základě toho vypočítat množství vyprodukovaných emisí. Jako uživatel tak můžete zjistit, kolik emisí generuje vaše denní dojíždění do práce, nákup nového oblečení nebo potravin.

Aplikace je zatím dostupná pouze v USA, ale pomohla už tisícům uživatelů snížit jejich roční emise v průměru o 19 procent. Propočty ukazují, že pokud by podobného snížení dosáhl každý obyvatel Spojených Států, byl by tento pokles emisí srovnatelný s vyřazením z provozu 80 procent automobilů.

Aplikace Pawprint pak umožňuje jednotlivcům i firmám sledovat uhlíkovou stopu zaměstnanců a na základě toho společně zapracovat na udržitelnosti na pracovišti.

 

 

Za odměny

Způsob, jakým tyto aplikace motivují uživatele k ekologičtějším rozhodnutím, se různí. Avšak aplikace Carbon Games funguje na principu her a soutěží. Uživatelé jsou vyzýváni k plnění ekologických výzev a následně si mohou své výsledky porovnávat s ostatními na soutěžních žebříčcích. Tato soutěžní forma podporuje jak ekologické chování, tak zároveň dává lidem příležitost něco změnit – a to i formou zábavy.

Sledování uhlíkové stopy může být motivováno i finančními výhodami. Zakladatelka aplikace Commons, v tomto ohledu uvádí, že pokud vám něco ušetří jen 1 nebo 2 dolary, je to přehlédnutelné. Ale jakmile ušetříte 300 dolarů, už vás pravděpodobně zaujme. Stejně tak byste měli přemýšlet o tom, když se rozhodujete o 100 kilogramech CO2.

 

 

Výzvy při výpočtu uhlíkové stopy

Měření uhlíkové stopy u aktivit, jako je létání či konzumace masa, je poměrně přesné, jiné aktivity už představují složitější výzvy. Například výroba chytrého telefonu, který obsahuje součástky od dodavatelů z celého světa, má komplexní uhlíkovou stopu, jejíž výpočet je mnohem náročnější. Stejně jako i nákup běžného trička, který může být úplnou přehlídkou skrytých emisí.

To je zároveň ten nejzásadnější faktor, který hraje roli v motivaci spotřebitele k razantnímu snížení vlastní uhlíkové stopy. Další překážkou jsou vyšší náklady na udržitelné produkty či nedostatečná infrastruktura, která by podporovala ekologičtější alternativy.

Přitom dle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) by změny ve spotřebitelském chování mohly do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů o 40 až 70 procent.

 

 

Připravila: Petra Sauerová