CoolClub pro IT odborníky

Hry typu play-to-earn: co nám mohou říct o budoucnosti digitální ekonomiky a metaverse?

21.06.2022

Hry Play-to-earn by mohly do rukou hráčů přinést digitální identitu, aktiva a vlastnictví. Herní průmysl se stává decentralizovaným. Moderní videohry tak mohou zavést nová paradigmata, která se hodí pro nejrůznější nově vznikající digitální prostředí a formy tvorby hodnot. Tyto hry jsou také vůdčí silou nedávného vývoje: rostoucí konvergence fyzického a digitálního světa.

 

Magazín

 

Dlouho předtím, než byl e-sport, odvětví kompetitivních videoher, široce uznán jako profese, vytvořily populární počítačové hry typu "Diablo II" (2000) nebo "Runescape" (2001) plnohodnotné digitální ekonomiky, v nichž si nejlepší hráči mohli vydělávat na živobytí jednoduše tím, že byli dobří ve hře. Počátek roku 2000 však byl "divokým západem" digitálních aktiv, virtuálního vlastnictví a online identity a videoherní tržiště a transakce nebyly nikdy zcela legitimní a bezpečné.

 

Růst herního průmyslu postavený na centralizovaných hodnotových systémech

Dnes hrají videohry téměř 3 miliardy lidí na celém světě a kolem profesionálního hraní existuje celá infrastruktura. Infrastruktura, která vytvořila významné příležitosti a bohatství pro špičkové hráče. Ti nejlepší z nich jsou považováni za sportovce: jsou zaměstnáni jako placení členové týmů, podílejí se na peněžních výhrách v turnajích a mají lukrativní sponzorské smlouvy. Jiní vydělávají na živých přenosech svých her na diváckých platformách, jako je Twitch nebo YouTube Gaming.

Podle společnosti BITKRAFT Ventures představují videohry v současnosti odvětví v hodnotě 336 miliard dolarů, které zahrnuje širokou škálu softwaru, hardwaru a duševního vlastnictví. S tím, jak se hry staly největší mediální kategorií na světě před lineární televizí, zábavou na vyžádání, filmem a hudbou, vyvinuly se s nimi i určité charakteristiky.

 

 

Vývojáři a vydavatelé

Důležité je, že téměř veškerá ekonomická činnost založená na hrách je centralizovaná, což dává vývojářům a vydavatelům práva na vše, co se v jejich hrách děje. Obchodním důvodem je snaha získat miliardy dolarů generované prodejem herního obsahu, digitálních předmětů a předplatného, ale také to znamená, že naprostá většina samotných hráčů má jen málo možností, jak se na hodnotě podílet, aniž by se vydala cestou profesionalizace.

Tento historicky opatrovnický model vlastnictví a podílu na zisku přetrvává s rozvojem odvětví - ale možná je na prahu transformace s příchodem takzvaných "play-to-earn" her. Tento typ videoher umožňuje hráčům skutečně vydělávat a vlastnit digitální aktiva, která pak mohou prodávat mimo hru podle vlastního uvážení.

 

Digitální identita, aktiva i vlastnictví

Mají-li jednotlivci věnovat digitálnímu prostředí vážný čas, pozornost a osobní investice, je nejdůležitější vytvořit si důvěru v trvanlivost své digitální přítomnosti a zboží - a také v jejich ekonomickou odolnost. První implementace ukazují, že toho lze skutečně dosáhnout pomocí technologie Blockchain, která pomocí kryptografie dokáže zajistit digitální důvěru a decentralizované ukládání hodnot.

Blockchain se již uplatňuje v široké škále odvětví od financí po umění - a videohry nejsou výjimkou. Hry typu Play-to-earn se spoléhají na technologii Blockchain, a to i ve formě nezaměnitelných tokenů (neboli NFT), jako na základ pro vytváření hodnoty.

NFT je digitálně zajištěný nárok na vlastnictví jedinečného nezaměnitelného digitálního aktiva. V praxi mohou mít NFT uvnitř virtuálních světů mnoho podob: postavy, předměty, pozemky, dekorativní personalizační prvky, jako je digitální oblečení, a další. Nejcennější předměty si lidé "vydělají" velmi dobrým hraním hry a mohou je prodat za reálné peníze za vlastních podmínek.

 

 

Inovace digitálních položek

Skutečná inovace spočívá v decentralizované integritě a zabezpečení těchto digitálních položek, které poprvé mohou překonat tradiční opatrovnické vlastnictví a diskrétnost společnosti nebo dokonce vlády. Jako příklad lze uvést, že namísto spoléhání se na povolení nebo pravidla vydavatelů nebo jiných třetích stran lze herní zdroje z her typu play-to-earn volně prodávat na tržištích uvnitř i vně hry.

V poslední době se objevilo nespočet příkladů komunit, které zdůrazňují potenciál her typu play-to-earn při budování nové ekonomiky. Především videohra s názvem "Axie Infinity" ukazuje, že se nejedná jen o pouhý sen. Oblíbené prostředí play-to-earn, které během několika měsíců postoupilo ze 4000 na 2 miliony denně aktivních uživatelů, se stalo populárním zejména na Filipínách a ve Venezuele.

Pro hráče v těchto zemích globálního jihu je příjem, který si mohou vydělat uvnitř tohoto digitálního světa, mnohem významnější než to, co jim může nabídnout jejich místní fyzická ekonomika.

Prozatím stojí za zmínku, že hry typu play-to-earn ze své podstaty a zcela neodstraňují centralizaci, která se ve hrách vyskytuje: stále vyžadují autoritu vydavatele, který definuje, vydává a omezuje aktiva, s nimiž se nakonec obchoduje jako s NFT.

Největší příslib her typu play-to-earn spočívá spíše v jejich potenciálu decentralizovat tržiště pro tvorbu, vlastnictví a výměnu digitálních aktiv, jakož i v potenciálu, který vznikne, když se tato tržiště propojí s tradiční ekonomikou a fiat měnami - což hráčům umožní převést svůj digitální čas, úsilí a výdělky na disponibilní příjem ve fyzickém světě.

 

Hráči versus play-to-earn

Pro samotné hráče může model "play-to-earn" představovat nový a flexibilní způsob vydělávání peněz. Kromě otázek týkajících se finančního výkaznictví a zdanění však odráží také některá nebezpečí spojená s digitální ekonomikou, která hrozí vytvořením člověka jako služby: omezenou jistotu zaměstnání, nejisté vztahy mezi firmami a zaměstnavateli a nedostatek sociálních záchranných sítí. Vzhledem k tomu, že osoby na volné noze jsou již nyní v kreativní ekonomice nadměrně zastoupeny, budou muset tvůrci politik všechny tyto aspekty zohlednit.

To je však jen začátek: Hra "Play-to-earn" jako nabídka práce pro "metaverse". Ve skutečnosti se zdá, že hry typu play-to-earn stojí v čele širšího trendu: rostoucí konvergence fyzického a digitálního světa. A s tím souvisí i vznik legendárního metaverse. Metaverse může být jednoduše bodem v čase pro lidskou společnost, v němž digitální identita a aktiva mají větší význam než jejich fyzické protějšky.

 

Tip! 3 technologie, které budou utvářet budoucnost metaverse

 

 

Připravil: Radek Svoboda