CoolClub pro IT odborníky

Počítač do kapsy? Čínský startup představuje minipočítač Lunar s výkonem na rozdávání

Včera

 

Nosit si počítač v kapse? Zní to jako čirá fantazie, ale opak je pravdou. O pozornost se hlásí nový minipočítač Lunar, vyvinutý čínským startupem. Bude mít mezi uživateli úspěch?  

 

Novinky

 

Minipočítač se aktuálně uchází o pozornost investorů na crowdfundingové platformě Kickstarter. Pyšní se především výkonem srovnatelným s kvalitním notebookem v kombinaci s mini formátem. 

S rozměry 290 × 110 × 15 mm se Lunar po složení zmenší na polovinu své délky, přičemž jeho tloušťka se zdvojnásobí. Váží 800 gramů, což znamená, že ho sice nenacpete do kapsy u kalhot, ale v bundě nebo tašce se už přenese velmi snadno.

Minipočítač Lunar má kovové tělo, což zajišťuje jeho odolnost, jeho nejcitlivějším místem však zůstává pant uprostřed, který právě umožňuje skládání zařízení. A i když nemá vlastní displej, lze jej jednoduše připojit k jakémukoliv externímu monitoru či televizoru, což mu umožňuje fungovat jako plnohodnotný počítač.

 

 

Uvnitř Lunaru tepe osmijádrový procesor Ryzen 7 8840U, doplněný o 16 nebo 32 GB RAM a až 1TB vyměnitelné SSD úložiště. S výkonnou baterií s kapacitou 59 Wh počítač vydrží 8 až 10 hodin běžné práce a nabízí moderní konektivitu, včetně Wi-Fi 6, Bluetooth 5 a tří USB portů (zahrnující USB-A 2.0, USB-C 3.2 a USB-C 4.0).

Klávesnice ve stylu Chicklet má nůžkový mechanismus a je srovnatelná s klávesnicemi běžných notebooků. Díky malému touchpadu integrovanému napravo od mezerníku a chytrému rozmístění kláves nabízí Lunar pohodlné psaní i na malém prostoru.

Základní verze Lunaru s 16 GB RAM a 512GB SSD je dostupná pro nejrychlejší zájemce za 4499 hongkongských dolarů, tedy přibližně 13 400 Kč, přičemž k ceně je třeba připočítat i dopravu a DPH. Lunar by se měl začít rozesílat už v lednu 2025.

 

 

Připravila: Petra Sauerová