CoolClub pro IT odborníky

Největší únik informací v dějinách videoher: 50 hodin záběrů vývoje nové GTA VI!

30.09.2022

V osudnou neděli vypustil hacker do světa 90 videí se záběry vývoje nové GTA VI. Fanouškům tak poskytl celkem jasnou představu toho, co je čeká. Studio Rockstar se tak už podruhé ocitlo v podobných potížích.

 

PlayCool

 

To, že se chystá Grand Theft Auto VI už je známá informace, se kterou Rockstar přišlo na začátku tohoto roku. Nešlo o zvlášť ohromující zprávu ze světa herního průmyslu, protože uplynulo již téměř deset let od vydání posledního, pátého dílu. Zásadním překvapením byl až fakt, že hra získala své obrysy poněkud dříve, než bylo zamýšleno.

V neděli 18. září se totiž na GTA Forums objevil 3GB soubor plný desítek videí se záběry z vývoje šestého GTA. Klipy se později daly také přehrát na YouTube, Twitteru, Redditu a mnoha dalších fórech. Herní vydavatel se v reakci na leak okamžitě vydal vstříc svým právům a začal se dožadovat stažení uniklých souborů.

 

Únik ze Slacku?

Zatím není zcela jasné, jakým způsobem byly soubory získány. Diskutuje se o možnosti úniku informací ze Slacku, tedy aplikace, kterou mnoho společností, stejně jako studio Rockstar, využívá ke své interní komunikaci.

Post s hacknutým obsahem na fórum postnul jakýsi uživatel pod přezdívkou “teapotuberhacker“, který navíc vyhrožoval možným únikem dalších dat, včetně zdrojových kódu, assetů a testovacích verzí GTA V i GTA VI.

 

 

Hackerský útok

Pochybnosti o tom, zda se skutečně jedná o klipy z šestého dílu série si můžeme odpustit. Samotné studio Rockstar totiž hackerský útok potvrdilo prostřednictvím respektovaného reportéra Bloomberg Jasona Schreiera. Ten informace zveřejnil na Twitteru.

Pro Rockstar je tato situace naprostou noční můrou. Nejen, že nejde o první prozrazení informací, ale především se jedná o jeden z největších úniků informací v dějinách videoher.

Dalším důkazem může být fakt, že celkem padesát minut záběrů obsahuje vše, čím je GTA typické. Ve videích lze sledovat krádeže, přepadení, jízdu v otevřené mapě i nebezpečné konflikty s policií.

 

 

Také se v nich objevuje hlavní hrdinka inspirovaná slavnou dvojicí Bonnie a Clydea, což byl sneak peak nového dílu. A nemůže nám uniknout ani scéna s mužskou postavou ve vlaku s nápisy Vice City Metro, které se už objevily v GTA z roku 2002.

Záhadou zatím zůstává, stáří daných záběrů. Z karet, na kterých videa běží lze soudit, že nemohou být starší dvou let, zároveň klipy ale ukazují nové interakce s non playing characters, aktualizované uživatelské rozhraní a animace.

Jasné je, že se na YouTube a sociální sítě dostaly nedokončené vývojové a testovací verze, protože hra GTA VI je údajně fanouškům vzdálena ještě nejméně další 2 roky.

 

Tip! Recenze hry Polda 7: Úniku pirátské verze nezabránil, ve hře si ale vede skvěle

 


Připravila: Petra Sauerová