CoolClub pro IT odborníky

Schiffmannův AI přívěsek je ten nejvěrnější kamarád

12.08.2024

Avi Schiffmann přichází na trh s přívěskem nazvaným Friend. Medailon, jež připomíná kombinaci airtagu a joja, komunikuje s AI a má za cíl stát se vašim nejlepším přítelem.

 

Novinky

 

Avi Schiffmann chce pro každého člověka opravdového kamaráda. Takového, který je bude znát nejlépe ze všech a bude doslova pořád po ruce. Tak vymyslel chytrý přívěsek Friend.

Friend se připojuje k mobilnímu telefonu přes bluetooth a skrze API komunikuje s jazykovými modely od OpenAI či Anthropic. Pokud je zařízení zapnuté, neustále zaznamenává hlas svého majitele i okolní zvuky, které analyzuje a učí se na nich. Cílem je, aby svého majitele poznalo lépe než kdokoliv jiný a mohlo s ním efektivně komunikovat.

Přestože zařízení připomíná sci-fi dystopii, Schiffmann ujišťuje, že veškerá data jsou šifrována a uživatel je může kdykoliv smazat. Investoři do projektu vložili již 2,5 milionu dolarů, z čehož 80 procent bylo vynaloženo na nákup domény friend.com.

Mladý podnikatel je akční, již ve svých 17 letech spustil úspěšný web sledující šíření covidu v USA. O dva roky později 19 založil portál pomáhající ukrajinským běžencům a nyní se ve svých 21 letech pustil do dalšího ambiciózního projektu.

 

 

Prototyp Friend je již hotový a Schiffmann přijímá první objednávky. Zařízení bude stát 99 dolarů, tedy necelé 2,5 tisíce korun, a první zákazníci v USA a Kanadě se jej dočkají počátkem roku 2025.

Friend není prvním ani posledním pokusem vytvořit AI zařízení, které má ulehčit lidem život a zbavit je samoty. Ačkoliv minulý projekt chytrého pageru AI Pin neuspěl, Schiffmannův nápad má potenciál. Ale až čas ukáže, jestli uspěje či nikoliv.

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Friend