CoolClub pro IT odborníky

7 vychytávek aplikace Waze, které určitě využijete

15.11.2021

Strávíte hodně času za volantem? Jezdíte často po Česku i zahraničí? Pak dobře víte, že mít u sebe navigaci je naprostý základ. Mezi ty nejšikovnější se řadí i Waze, která láme rekordy oblíbenosti u nás i ve světě. Pojďte prozkoumat její funkce a zjistit, jak vám zpříjemní vaše cesty na silnicích.

 

Magazín

 

Uri Levin a jeho revoluční myšlenka

Izraelský podnikatel Uri Levin byl vždy považován za muže s vizí. Hledal řešení na každý problém a chrlil nové nápady za běhu.

Svou zvídavost a ambicióznost přetavil do navigační aplikace Waze, kterou dnes využívá přes 130 uživatelů ve více než 185 zemích světa. 

Aplikace vznikla v roce 2007 a už v té době vyvolala velké ohlasy. Není to jenom navigace, ale také sociální platforma, kde se spolu mohou uživatelé komunikovat.

Netrvalo dlouho a potenciálu Waze si všimli technologičtí giganti, jako je Facebook a Google. Google nakonec svého konkurenta přeplatil a odkoupil aplikaci v roce 2013 za 1,3 miliard amerických dolarů. 

Od té doby uběhlo 8 let a Waze stále dělá radost řidičům svými praktickými funkcemi. Budete mile překvapeni, kolik báječných funkcionalit vám ulehčí jízdu v autě.

 

7 praktických funkcí Waze, které vám zpříjemní jízdu za volantem

Vyberte si nejlepší čas

Načasování je klíč. A zvlášť na silnicích. Čas, kdy vyrazíme, totiž do velké míry určuje, kdy dorazíme. Jiný provoz je v pondělí ráno, jiný ve čtvrtek večer.

Waze tyto rozdíly vnímá, shromažďuje data a poradí vám, v jaký čas vyjet, abyste se do cílové destinace dostali co nejrychleji.

Aplikace vám dokonce sama pošle upozornění, kdy byste se měli začít chystat.

 

Zjistěte dopředu dopravní info

To, že Waze není jen obyčejná navigace, už víte. Je to místo, kde spolu mohou řidiči komunikovat a podávat hlášení o aktuální dopravní situaci. Je na vaší cestě kolona? Měří policisté rychlost? Je na silnici uzavírka? Rozsypaný náklad nebo další nebezpečí?

Na mapě aplikace se všechny tyto informace objeví, takže budete v obrazu za každé situace. 

 

 

Zadejte cílovou lokalitu hlasem

Taky se vám stalo, že jste potřebovali změnit místo vaší destinace, a tak jste museli na navigaci rychle vymačkávat nové zadání?

S aplikací Waze to jde mnohem jednodušeji! Stačí kliknout na ikonku s červeným mikrofonem a zadat místo pomocí hlasu. Je to rychlé, jednoduché a efektivní. 


Dejte vědět, v kolik dorazíte

Chystáte se navštívit přátele či rodinu a zdrželi jste se na silnici? Waze má smysl pro ty nejmenší detaily, a tak nabízí možnost sdílení času dojezdu s vašimi blízkými.

Stačí kliknout na tlačítko „Poslat čas příjezdu“ a vybrat kontakt. To vás zbaví stresu a vy se budete moci plně věnovat řízení.


Nastavte si trasu pro motorku 

Kdo říká, že navigace musí být jen pro auta? Waze se snaží být maximálně přívětivá pro všechny své uživatele, a tak své navigační služby rozšířila i pro další druhy řidičů – například motorkáře či taxikáře.

Pokud chcete změnit režim navigace, přejděte do rozšířeného nastavení a klikněte na záložku „Navigace“, kde zaškrtněte dopravní prostředek. 

 


Vyberte si trasu bez mýta

Nastavit trasu tak, abyste se vyhnuli placeným úsekům, umí kdejaká navigace. Jenže co když jedete do Itálie a máte jen dálniční známku v Česku?

Pak vám služba navigace příliš neposlouží. Waze na to šla od lesa a nabízí svým uživatelům zadat zakoupené dálniční známky.

Díky tomu vám aplikace přesně naplánuje cestu s ohledem na mýtné a alternativní trasy. Není to skvělé?


Změňte hlasového asistenta

Pokud vás nebaví, že vás naviguje zrovna Petra, nic vám nebrání v její výměně. V nabídce máte hned pár dalších kandidátů, které původního asistenta rádi vystřídají.

A co když se vám žádná z možností nezamlouvá? Nahrajte si svůj vlastní hlas nebo hlas vašeho partnera. Jízda v autě vás hned bude bavit o něco více. 

Kombinace praktické navigace, sociální sítě a prvků počítačových her si získala srdce mnoha řidičů. Waze je díky své flexibilitě a přívětivému uživatelskému designu hojně využívána po celém světě a číslo aktivních uživatelů dál roste. 

 

Tip! Řidičský průkaz v iPhonu? V USA už funguje, do roka byste ho v mobilu mohli mít i vy!

           

 

Připravila: Petra Pruden