CoolClub pro IT odborníky

Zapomeňte na chatboty, novým hitem jsou AI agenti

16.04.2024

Dominance ChatGPT a Gemini na trhu generativní umělé inteligence se možná chýlí ke konci. Na scéně se objevuje nová síla, AI agenti. Slibují revoluci v oblasti softwaru a automatizace. 

 

Novinky

 

Zatímco ChatGPT a Gemini pouze vytvoří kód, Devin, novinka od startupu Cognition AI, nabízí víc. Napíše kód, otestuje ho a také implementuje. Jeho tvůrci ho označují i za vývojáře softwaru s umělou inteligencí. Nahradí dosavadní jedničky?

 

Devin je ukázkou AI trendů

Devin řeší zadané úkoly komplexně a na síti X svým počínáním ohromil nejen inženýry, ale i investory. Dostal zadání, aby otestoval otevřený jazykový model Llama 2 od Meta z hlediska přístupu přes hostující společnosti. Devin na to reagoval tvorbou strukturovaného plánu porjektu, vygeneroval kód pro přístup k rozhraním API a pro srovnávací testy. Na závěr vytvořil i webovou stránku se shrnutím výsledků.

Devin je tak především nejnovější ukázkou trendu AI agentů, který už na problém zadaný člověkem nereagují jen odpovědí, ale podniknou i kroky pro jeho vyřešení.

 

 

Devin nezůstane sám

Experimentování s dalšími AI agenty je tak samozřejmě v plném proudu. Ačkoliv tento trend poukazuje na velký potenciál, zatím se potýká se značnou chybovostí. Jakmile nejde pouze o generování textu, ale o konkrétní činnost, může totiž jediná chyba zapříčinit totální selhání.

Nicméně nejde pouze o výstřelek startupů. Nedávno svého AI agenta SIMA představil také Google DeepMind. SIMA dokáže hrát počítačové hry, například i Goat Simulator 3, a přes 600 herních akcí se naučil pouhým pozorováním lidského hráče. Google DeepMind AI agenta označuje za generalistu a věří v jeho uplatnění i mimo hry, ať už při používání webu či obsluze softwaru.

V nadcházejících měsících lze očekávat další novinky s ohledem na AI agenty. Demis Hassabis, generální ředitel z Google DeepMind věří, že propojení velkých jazykových modelů s herními technikami povede k zásadnímu posunu v jejich schopnostech a přiblíží je k fungování skutečných agentů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová