CoolClub pro IT odborníky

Odstranit ze silnic milion aut? Aplikace Lyft prý má strategii

11.08.2020

Lyft pokračuje ve svém úsilí o to, aby se stal jednorázovým dopravním uzlem. Týden poté, co společnost do své mobilní aplikace přidala chráněné trasy vhodné pro skútry a jízdní kola, společnost přidala vylepšený zážitek, který se zaměřuje na kolo, sdílenou jízdu, koloběžku, metro, autobus a možnosti procházek ve městech v USA.

 

Magazín

 

V průběhu několika příštích týdnů se objeví na zařízeních se systémem Android a iOS, a uživatelé Lyftu poté uvidí rozšířený seznam způsobů přepravy (spolu s přidruženými cenami a časem cestování), když zadávají cíl. Připojí se k ní multimodální mapa zobrazující v reálném čase pohled na blízké koloběžky, veřejnou dopravu a další. A uvidí také kartu pro přepravu, která bude ukazatalem pro nejlepší časy příjezdu autobusem, vlakem a metrem.

„V Lyftu pracujeme na budoucnosti, kde se města soustředí kolem lidí, ne aut,“ řekl spoluzakladatel Lyft a prezident John Zimmer. „Změny, které dnes provádíme, odemknou lepší dopravní řešení - ať už jde o veřejnou cestu tranzitní dopravou, jízdu na kole nebo sdílený Lyft - pro lidi ve městech po celé zemi.“

 

 

Jak odstranit 1 milion aut?

Lyft nastínila svou multimodální strategii již v červenci s ambiciózním cílem odstranit ze silnic 1 milion aut. Společnost doufá, že zvýší procento sdílených jízd o 50% (dnes je to třetina), a povzbuzuje také výlety bez aut investováním do programů s cílem zajistit přístup k dopravě do nedostatečně obsluhovaných komunit a nabízením slev na jízdy, které začínají nebo končí v blízkosti zastávek tranzitu.

Za tímto účelem se Lyft zainteresoval na trhu s elektrickými skútry v září 2018, s rozvinutím pilotní služby v Denveru v Coloradu. V prosinci přinesl Lyft další flotily skútrů do Arlington County (Virginie), Atlanty, Austinu, Los Angeles, Nashville, San Diega, Santa Moniky a Washingtonu.

Pokud jde o službu Lyft v oblasti sdílení jízdních kol, katalyzátorem byl nákup společnosti Motivate, která je provozovatelem sponzorovaných programů sdílení jízdních kol v metrech, jako je Chicago, San Francisco, Oakland, New York, Washington D.C. a Portland, zhruba v ceně 250 milionů dolarů. Ve stejném měsíci Lyft odhalil, že v příštích pěti letech investuje do Citi Bike Motivate přes 100 milionů dolarů, což je více než trojnásobek počtu dostupných kol v samotném New Yorku. A v červnu Lyft znovu spustil Ford GoBike - společnost Ford, která se podílela na sdílení kol v Bay Area, ve spolupráci s Motivate - jako Bay Wheels, s novými elektrickými koly, sportovními pedály a silnějšími protiblokovacími zámky.

 

Nejen jízdní kola

Před akvizicí společnosti Lyft provozoval Motivate v USA osm systémů sdílení jízdních kol, z nichž 12 000 bylo soustředěno v New Yorku. Lyft dříve uvedl, že očekává, že navýší samotnou flotilu Citi Bike o 28 000 kol. Nová integrace veřejné dopravy do aplikace Lyft, která se pomalu rozrůstá město po městě, nemá pro společnost žádný přímý finanční přínos (kromě odklonění kritiky o dopadech společnosti Lyft na provoz a tranzit). Považuje to však za klíčovou součást své vize odklonění lidí od řízení ve vlastních autech. Kola a koloběžky jsou další část vize. V červenci tedy společnost získala síť Motivate, síť pro sdílení kol. A v září představila své první společné skútry.

“Pokud je 40% výletů autem v USA méně než pět kilometrů, existuje obrovský potenciál, abychom tyto výlety podnikli na kolech a na koloběžkách a pro tyto výlety vytvořili spojení s veřejnou dopravou,“ říká Samponaro. "To je to, na čem Lyft právě teď tvrdě pracuje."Společnost také chce městům pomoci zajistit dostatečně bezpečné ulice, aby se lidé cítili pohodlně při chůzi nebo na kole nebo při jízdě na koloběžce. V některých případech to znamená řešení problémů, které vytvořil sám. Na Valencijské ulici v San Franciscu, kde je silně využívaný jízdní pruh, nyní společnost využívá geofencing - v programu, který nazývá Lyft Spot - aby řidiče držela mimo ulici a mimo jízdní pruh.

 

 

Změna v ulicích

"Město má dlouhodobý plán na vybudování chráněného pruhu," říká Samponaro. "Mezitím jsme však s městem pracovali na pilotování Lyft Spot a tlačili jsme naše řidiče, aby určili místa vyzvednutí, abychom se ujistili, že udržujeme jízdní pruhy na volném a jasném místě." Uvnitř automobilů společnost nyní také přidává nálepky „proti dveřím“, které pomáhají varovat odcházející cestující, aby před otevřením dveří hledali cyklisty. Obhajuje také chráněné pruhy. Změna samotného designu ulic je nejdůležitější věcí, kterou může Lyft udělat pro změnu chování a snížení nehod.

Společnost plánuje využít své finanční zdroje k výraznému rozšíření dosahu sdílení jízdních kol - například v New Yorku Citi Bike zdvojnásobí oblast pokrytí, ztrojnásobí počet dostupných kol a rozšíří zlevněné členství pro obyvatele s nízkými příjmy, a přidá další možnosti, jako je více elektrických kol. Rovněž zavede sítě sdílení jízdních kol ve městech, kde sdílení jízdních kol v současné době neexistuje. Zároveň plánuje rozšíření sítí skútrů.

Protože společnost pracuje s dopravou komplexně, Samponaro tvrdí, že to může vést lidi k vyzkoušení nových režimů. "Propojujeme dopravu mezi sdílenou jízdu, tranzit, kolo, koloběžku," říká. "Myslím, že to samo o sobě bude iniciovat změnu pohledu pro systémy sdílení kol, protože budeme spojovat mnoho lidí, kteří by snad nikdy nemohli vyzkoušet tyto systémy pro sdílení kol."

 

Sdílené jízdy mají smysl

Společnost také zvažuje, jak může motivovat lidi, aby používali sdílené jízdy pro cesty a vyzkoušeli jiné možnosti. V nedávném měsíčním experimentu s názvem Ditch Your Car Challenge dala vybraným majitelům aut Lyft Shared Credit, dočasné členství v Zipcar, jízdné ve veřejné dopravě a půjčení kola, aby zjistila, co se stane. Po jejím skončení více než polovina účastníků uvedla, že plánují pokračovat v jízdě méně, a 68% uvedlo, že se během výzvy cítili méně stresovaní.

"Někdy myslíme, že změna je těžká, a lidé nechtějí dělat něco, pokud to vyžaduje změnu, ale myslím si, že statistiky, které zde vidíme, mluví o opaku - tento potenciál, který lidem dává více možností, ve skutečnosti dělá pocit, že jejich život je snazší a že mají méně stresu, “říká Samponaro.

 

Lyft nabízí mimo jiné následující možnosti dopravy

Tranzit

Podívejte se na blízké trajekty, autobusy a vlaky přímo v aplikaci Lyft a pokyny, jak se dostat na nejbližší zastávku. Ideální pro ranní dojíždění a nalezení nejrychlejší cesty k vaší schůzce v centru.

 

Kola a skútry

Odemkněte kolo nebo skútr a plaťte přímo prostřednictvím aplikace. Uvidíte, jak jezdit, kam zaparkovat a jak zůstat v bezpečí. Ve své aplikaci uvidíte dokonce i jízdní pruhy, takže můžete najít tu nejlepší trasu.

 

Sdílení cest

Zaplaťte trochu méně díky sdílení svého auta s ostatními cestujícími, kteří míří stejným směrem. Můžete požádat o sdílenou jízdu pro sebe a přítele a můžete zastavit, abyste vyzvedli a nabrali ostatní cestující.

 

 

Fandíte sdíleným jízdám? Přečtěte si také o tom, jak Uber testuje létající taxíky, které chce již za tři roky zprovoznit...

Přečíst článek

 

 

Připravil: Radek Svoboda