Modely generativní umělé inteligence jsou magickými pomocníky. Ještě větší kouzlo ale získávají ve chvíli, kdy s nimi dokážete pracovat na vyšší úrovni. Pokud je s nimi komunikujete pouze jako s chytřejším Googlem nebo vám slouží jen k bleskové tvorbě textů, pak ho využíváte na pouhých 10 procent. Jak to dělat lépe?
Magazín

Ten největší rozdíl v průměrném a špičkovém užívání generativních AI modelů tkví ve znění vašich promptů a stavení identity. Přiřadíte-li svému pomocníkovi jasnou roli, ať už mentora, stratéga nebo trenéra, získáte vlastního loajálního pomocníka v pravém slova smyslu.
1. Přemýšlejte jako miliardář
Bežná populace přemýšlí spíše lineárně. Přitom se klíč úspěchu se schovává v systémovém přemýšlení, asymetrii a prolínání. Když tento fakt ChatuGPT jasně nastavíte, začne vám pomáhat myšlení strukturovat tzv. out of the box. Tedy naprosto jinak než doteď Google. Potřebujete se rozhodovat strategicky nebo dlouhodobě plánovat? Toto je ta nejlepší cesta.
Prompt: „Buď mým mentorem a pomoz mi změnit způsob, jak přemýšlím. Nauč mě dívat se na věci ve větších souvislostech, plánovat dopředu a dělat rozhodnutí, která mají dlouhodobý dopad. Každý den mi dej jeden princip nebo pohled na svět, který mě posune z běžného uvažování na vyšší úroveň.“
2. Nová dovednost v polovičním čase?
Za použití správného přístupu získáte, místo ChatGPT odpovídače, osobního trenéra vlastního druhu. Díky tomu se lehce naučíte, ať už nový jazyk, programování nebo jinou dovednost, a to za polovinu času než běžný student. AI vám totiž místo chaotického přeskakování s přehledem připraví strukturovaný plán za kombinace těch správných metod.
Prompt: „Chci se učit chytřeji a rychleji než většina lidí. Navrhni mi týdenní studijní plán, který kombinuje pravidelné opakování, střídání témat, vysvětlení vlastními slovy a aktivní vybavování informací. Aplikuj ho na téma: [vlož téma]. Cílem je dosáhnout výrazného pokroku během tří měsíců.“

3. Dosahuj svých cílů strategicky
Máte definovaný jasný cíl, ke kterému se aktuálně chcete co nejrychleji a nejefektivněji posunout? Zapojte umělou inteligenci. Namísto motivačních citátů si nechte vytvořit konkrétní plán zahrnující denní strukturu, priority, návyky, ale i rizikové faktory, které mohou stát úspěchu v cestě. Tímto způsobem nebudete hledat inspiraci, ale dosáhnete rovnou na způsob, jak.
Prompt: „Pomoz mi vytvořit životní nastavení, které mi přinese více času, pevné zdraví, finanční jistotu, kvalitní vztahy a pocit smyslu. Navrhni ideální denní režim, zásadní návyky, které mám budovat, a také věci, kterých se potřebuji zbavit, abych mohl dlouhodobě fungovat na vysoké úrovni.“
4. Uč se jako mentee od největšího experta v oboru
Obecnosti už bylo dost. Je na čase své pravé ruce určit roli a vstoupit pod povrch. Chcete budovat novou dovednost nebo si rozšířit svou odbornost? Využijte ChatGPT ke stanovení postupu, struktury a praktických úkolů. Vy tak budete moci začít postupovat krok za krokem a učit se od nejlepšího z nejlepších.
Prompt: „Představ si, že patříš mezi absolutní elitu v oblasti [xy]. Veď mě jako svého žáka od naprostých základů až po nejvyšší profesionální úroveň. Rozčleň celý proces do jasných etap, konkrétních kroků a praktických úkolů, díky nimž si každou fázi opravdu osvojím.“
Připravila: Petra Sauerová
Foto: Depositphotos