CoolClub pro IT odborníky

Chytré hodinky v roce 2024: Záchrana před utonutím i detekce pádu

22.04.2024

S čím vším vám dnes mohou pomoci chytré hodinky? Kromě telefonování, bezkontaktní platby či navigace vám umí zachránit i život. Jak?

 

Magazín

 

V minulosti byl koncept inteligentních hodinek coby počítače na zápěstí, naprostou sci-fi představou. Dnes jde o zcela běžnou záležitost. A funkční výbava chytrých hodinek převyšuje očekávání uživatelů, od krokoměrů se zařízení posunula až k záchraně životů.

 

"Telefon" stále na ruce

Výrobci smartwatch uhodili hřebíček na hlavičku. V běžném životě se chytré hodinky staly téměř nepostradatelným pomocníkem a dnes jsou připraveny pomoci i tam, kde je mobilní telefon krátký. Na rozdíl od něj jsou zkrátka tzv. pořád po ruce, a to nejen při práci či kultuře, placení, ale i při sportu, kde umí zachránit i život. 


Výrobci chytré hodinky opatřili celou řadou tělesných senzorů, které dnes ocení nejen sportovci, ale i lidé se zdravotními problémy. Nynější modely už nepřetržitě monitorují srdeční tep, okysličení krve anebo vedou záznamy o kvalitě spánku.

 

 

Nové funkce

Výrobci na nic nečekají a drží se aktuálních trendů. Proto přidali nové, poněkud nadstandartní, ale ohromně důležité funkce. Které to jsou?

 

Detekce pádu

Chytré hodinky dokáží zaznamenat pád. V takovém případě okamžitě spustí pohotovost a zobrazí upozornění. Pokud takové upozornění nevypnete, automaticky vytočí záchrannou službu a přednastavené kontakty pro stav nouze. Obdobně tomu je v případě, že jste se po pádu více než minutu nepohnuli.

 

Měření krevního tlaku

Tato funkce potřebuje trochu více péče, co se týče úvodní kalibrace s tlakoměrem, ale následně využívá EKG a snímač tepové frekvence k poměrně přesnému výpočtu krevního tlaku. Výjimkou jsou hodinky Huawei Watch D, které jsou na tuto funkci navíc vybaveny i speciální nafukovací manžetou.

 

 

Měření hladiny glukózy

Sledování hladiny glukózy v krvi. je v rámci inteligentních hodinek sice zatím v plenkách, na této funkci se ale usilovně pracuje. Některé modely chytrých hodinek ji už v určité podobě mají, jedna se o integraci jednodušších glukometrů. Funkci ocení nejen diabetici, ale všichni, kteří chtějí sledovat hladinu krevního cukru například jako reakci na prospěšnost jídla či aktivity.

 

Hledání věcí

Méně život zachraňující, ale přesto velmi užitečnou funkcí je pomoc hodinek při hledání věcí. V práci jste telefon ještě měli, zřejmě i cestou domů, ale teď ho nemůžete najít? Nemusíte už žádat členy rodiny ani nikoho dalšího, aby vás prozvonil - pohodlně vám ho pomohou najít právě chytré hodinky, s nimiž je telefon je spárován.

 

 

Navigace vibrací

Nebaví vás na cestě v přírodě pořád sledovat trasu, abyste nesešli z cesty? Naštěstí už to není třeba. Výrobci do inteligentních hodinek přidali funkci tzv. navigace vibracemi. Ta vám pomůže zorientovat se na cestě bez toho, aniž byste museli odtrhnout pohled od dechberoucí přírody kolem vás tak, že vás vibrace jednoduše upozorní, abyste odbočili.

 

Záchrana před utonutím

Apple Watch nyní pracuje na novince, která by v budoucnu zvládla detekovat tonutí uživatele. V takovém případě by pak vyslaly nouzovou zprávu lidem v okolí, kteří by tonoucí mohli co nejrychleji zachránit.

K detekci problémů uživatele při plavání ve vodě by podel výrobce využívaly hodinky data z relativně konstantního srdečního tepu a dostatečného okysličení krve. Z těch by se pak vycházelo pro vycvičení Apple Watch k rozpoznání anomálií oproti normálu.

Apple pro tuto funkci nepotřebuje žádný speciální hardware, funkce by se tak mohla dostat do hodinek jen aktualizací softwaru. Zatím jde však pouze o patent, zda se tato funkce skutečně v budoucích Apple Watch objeví, není jisté.

 

 

Připravila: Petra Sauerová