CoolClub pro IT odborníky

Dron nerozeznatelný od ptáka: Čína má zřejmě nejpokročilejší ornitoptéru současnosti

21.03.2024

Dron s brilantním vizuálním efektem nazvaný Malý sokol, je dost možná vůbec nejpokročilejší funkční ornitoptér v současnosti. Co s ním má Čína v plánu? 

 

Novinky

 

Z oblak se snáší stín s mohutným zobákem a rozpjatými křídly. Nenechte se ale mýlit, pták to není. Je to nový dron, který je ve vzduchu od klasického opeřence naprosto nerozeznatelný. Představila ho v minulých dnech čínská univerzita, jak funguje?

Letectví se ptactvem inspiruje odjakživa, avšak stroj, který by využil mechanismu ptačích křídel, není příliš reálné vyrobit. Stroje s mávavými plochami totiž zatím vždy skončily selháním.

O podobný vývoj je teď snaha u dronů, především těch průzkumných. Nejde o co nejefektivnější leteckou technologii, ale sestavit stroj svým zjevem nerozeznatelný od ptáka a nenápadný natolik, že nevyvolá nežádoucí pozornost protistrany.

 

 

Malý sokol z čínské univerzity

S tímto strojem před pár dny přišla čínská univerzita, zabývající se vojenským výzkumem. Pojmenovali ho Malý sokol a skutečně naplňuje očekávání. Ve vzduchu totiž splývá s reálnými opeřenci.

Stroj je podobně velký jako menší dravec a pohyb křídel zajišťuje klikový mechanismus. Křídla se v letu kromě pohybu nahoru a dolů také roztahují a skládají, stejně jako ta reálná. Přitom ale nefungují pouze dle jednoho schématu. Dron byl vyvinut tak, aby se skládání křídel dalo různě upravit. Lze je tak zastavit, mávnout jen jedním křídlem a podobně.

Zatímco ptačí dron při pohledu zblízka připomíná svým potahem černou tkaninou spíše netopýra, ve vzduchu rozdíl mezi Malým sokolem a pravým ptákem zkrátka neuvidíte.

A i když by mohl dron najít využití i co se týče ochrany životního prostředí, už teď je jasné, že ho Čína využije spíše k vojenského průzkumu. I vzhledem k tomu, že Severozápadní polytechnická univerzita, která řešení vyvinula, patří mezi hlavní čínské instituce zabývající se vývojem vojenských technologií.

 

 

Připravila: Petra Sauerová