CoolClub pro IT odborníky

Tesla chystá revoluci v dopravě, v létě představí robotaxi

18.04.2024

Fanoušci Tesly a autonomních vozidel se mají na co těšit. Elon Musk před pár dny na sociálních sítích oznámil, že Tesla 8. srpna představí dlouho očekávané robotaxi.

 

Novinky

 

Již v roce 2019 Musk sliboval, že robotaxi Tesly spatří světlo světa do roku 2020. I když se tento termín ukázal jako nereálný, nadšení pro tuto technologii nijak neochladlo, naopak roste.

Musk opakovaně zdůrazňuje, že samořídící vozy budou jedním z nejzásadnějších produktů Tesly. Navíc slibuje, že revoluční robotaxi bude schopné fungovat bez jakéhokoli lidského zásahu. Dokonce by mělo jakoukoliv výbavu s ovládacími prvky pro člověka postrádat úplně.

Vůz by měl být schopen samostatně navigovat v silničním provozu, zastavit na křižovatkách, reagovat na dopravní značky a bezpečně dovézt pasažéry do cíle.

Přesto technologie autopilota v elektromobilech Tesla je zatím pouze asistenčním systémem řidiče a vyžaduje kontrolu, stejně jako zásahy člověka za volantem.

Představení robotaxi by tak mohlo znamenat přelomový okamžik v oblasti dopravy a mohlo by vést k masivnímu rozšíření autonomních vozidel. Tesla se tak stane jedním z lídrů v tomto inovativním oboru a otevře cestu k budoucnosti, kde by se doprava mohla stát bezpečnější, efektivnější a dostupnější pro všechny.

I když detaily o chystaném robotaxi Tesly zatím nejsou známy, očekává se, že 8. srpen přinese revoluční novinky, které změní svět dopravy.

 

 

Připravila: Petra Sauerová