CoolClub pro IT odborníky

Google investuje 50 milionů korun do českých projektů. Které to jsou?

07.12.2023

Společnost Google podpoří dvěma miliony eur pětici vybraných českých projektů. Všechny se zabývají společenskými problémy prostřednictvím svého digitálního řešení. Kdo si odnáší finanční příspěvek?

 

Novinky

 

Výběr projektů nebyl jednoduchý a jejich procházení a hodnocení zabralo expertům z oboru několik měsíců. Které projekty, vyhlášené v rámci druhého ročníku Týdne pro digitální Česko, Google svým darem podpoří?

Platforma Nekrachni aktivně usiluje o edukaci mladých jednotlivců v oblasti financí a celkové orientaci ve světě peněz pomocí svého bohatého souboru výukových materiálů a specializované aplikaci. Díky půlroční technické podpoře společnosti Google budou moci vyvíjet své softwarové řešení rychleji a spolupráci vnímají jako transformační změnu, která skutečně pomůže.

 

 

Umělá inteligence skrývá mnoho příležitostí, proto není divu, že se rozhodli podpořit iniciativu AI dětem. Ta se chce zasadit o popularizaci AI na základních školách, v rámci výuky informačních technologií. Ačkoliv se některé koncepty už zařadily do školních osnov, mnoho pedagogů postrádá dostatečnou podporu v tomto ohledu.

Stejně jako internet, tak i AI jsou pomocníci, které máme ve svých rukou a je na nás, jak s nimi naložíme. Někteří nástroje využívají k šíření dezinformací a k manipulaci. Tomu chce jít naproti svým řešením studentský projekt s názvem Verifee Research Collective. Pustili se do vývoje bezplatného doplňku webového prohlížeče, který označuje v článcích na webu manipulativní záměry, chyby v argumentaci nebo projevy nenávisti.

Čtvrtý projekt myslí na starší generace a jejich tzv. digitální vyloučení, kterým se zabývá webová aplikace Moudrá Síť. Právě tento nástroj pomáhá seniorním občanům s ovládáním jejich zařízení, ať už na dálku nebo osobně propojením s akreditovanými asistenty.

A do pětice se vítězem stal digitální mentor pro budování firem StartupBox, který se specializuje na podporu podnikatelů z malých měst a vesnic.

 

 

 

Připravila: Petra Sauerová