CoolClub pro IT odborníky

Hlasovou asistentku Siri čeká vylepšení, díky AI bude virtuální

26.03.2024

Siri by se podle internetových zvěstí měla letos dočkat velkého nového náboje v podobě umělé inteligence. Nově s ní bude možno například chatovat jako s ChatGPT.

 

Novinky

 

Siri nyní často nenaplňuje očekávání svého uživatele proto, že postrádá kontextuální pojetí. Pokud se jí tedy například zeptáte na datum letošní Olympiády, pohotově vám vypíše správná data. Jakmile ale chcete navázat s požadavkem na přidání události do kalendáře, hlasová asistentka reaguje neadekvátně.

Ptá se na to, jak má událost nazvat, přestože je to jasné už z první položené otázky. Když jí ale odpovíte „Olympijské hry“, pokračuje otázkou, na kdy by to měla naplánovat… Nedostatečný kontext ji brzdí ve vedení konverzace na úrovni člověka.

 

 

Kouzelnice Siri

Pokrok by uživatelé mohli zaznamenat také v plnění vícekrokových zadání pro Siri. Apple totiž plánuje Siri plně vyzbrojit prostřednictvím užití velkých jazykových modelů. Dle odhadů by pro Siri v novém kabátku nemusel být problém ani pokyn typu: „přeměň sadu fotografií na GIF a následně ho odešli jednomu z kontaktů“.

Celkově se tedy lze těšit na chytřejší, efektivnější a schopnější virtuální asistentku se schopností porozumět složitějším otázkám a reagovat v rámci kontextu, stejně jako na vícero úkolů naráz.

Apple by navíc měl přidat umělou inteligenci do co nejvíce aplikací. Společnost klasicky dopředu neodhaluje příliš konkrétních informací. Vše ukáže až WWDC v červnu, kde Apple tradičně prostřednictvím své fascinující prezentace představí nové funkce softwaru pro iPhone.

 

 

Připravila: Petra Sauerová