CoolClub pro IT odborníky

Mění opět Google na mobilním trhu pravidla hry? Vysílá do světa novou řadu Pixel 9

29.08.2024

Na každoroční události Made by Google představil Google novou řadu mobilních telefonů Pixel 9. Tímto krokem navázal na loňský úspěch, kdy poprvé integroval generativní umělou inteligenci. Ukázal světu, jak bude vypadat budoucnost smartphonů?

 

Novinky

 

Nové modely Google zahrnují Pixel 9, Pixel 9 Pro ve dvou velikostech a také speciální skládací verzi Pixel 9 Pro Fold, přičemž předobjednávky v Česku už běží.

Loňský Pixel 8 přinesl lepší displeje, dokonalejší fotoaparáty a funkce jako odstraňování objektů z fotografií nebo automatický přepis audia na text. Tyto inovace umožnily Googlu rychle získat dominantní postavení v ekosystému Android. Dokonce i Samsung, místo vlastního řešení, tehdy přijal technologii od Googlu. Jaké novinky přináší Pixel 9?

Nová řada se vyznačuje především vyšším výkonem díky procesoru Tensor G4, větší operační pamětí (12 GB RAM) a pokročilý fotoaparát, který využívá umělou inteligenci. Základní model Pixel 9 je vybaven 50Mpx hlavním a 48Mpx ultraširokoúhlým objektivem.

A klíčovou roli při vylepšování fotografií a videí, například přeškálováním do 8K rozlišení či doostřováním videozáznamů hraje AI.

 

 

Lepší než posledně

Pixel 9 má oproti modelu Pro menší OLED displej a nižší maximální jas, oba modely ale slibují celodenní výdrž baterie, navíc i s podporou rychlého bezdrátového nabíjení.

Zásadní novinkou je také AI chatbot Gemini, který asistuje uživateli při vyhledávání informací a správě obsahu na obrazovce. Prémiová služba Google One AI Premium přidává pokročilé funkce AI a nabízí dvouterabajtové úložiště.

Kromě telefonů Google představil také nová sluchátka Pixel Buds Pro 2 a chytré hodinky Pixel Watch 3, které díky AI optimalizují zvuk a doporučují tréninky.

Nové produkty tak potvrzují, že Google pokračuje v posouvání hranic mobilní AI technologie. A i když Pixel 9 nepřináší přímo revoluci, rozhodně neznamená, že Google zpomaluje – důkazem toho je například Pixel 9 Pro XL, zatím nejvýkonnější telefon této značky.

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook