CoolClub pro IT odborníky

Google představuje nový Pixel 8a a spouští v Česku Google Store

23.05.2024

S blížící se konferencí Google I/O přichází také hned dvě velké novinky. Odolný smartphone Pixel 8a a oficiální Google Store v České republice.

 

Novinky

 

Google pro své fanoušky připravuje novinky, a to ještě před svou vývojářskou konferencí. Představil nový smartphone Pixel 8a s integrovanou umělou inteligencí a oficiální Google Store v České republice.

 

Pixel 8a: Odolný a chytrý

Novinka v podobě Pixelu 8a navazuje na loňský model Pixel 8 Pro a jeho menší variantu Pixel 8. Přináší ale vylepšení v odolnosti a fotoaparátu. S cenou od 14 490 korun se jedná o nejdostupnější model z nové generace Pixelů. Telefon pohání procesor Tensor G3 a disponuje 6,1palcovým displejem s o 40 procent vyšší světelností oproti předchůdci.

Hlavním lákadlem je fotoaparát s 64MP senzorem a 8MP ultraširokoúhlým objektivem. Novinkou je funkce "best take", která automaticky, díky generativní umělé inteligenci, vybere a zkombinuje nejlepší snímky z hromadné fotografie.

 

 

Google Store v Česku

Spolu s Pixely 8a přichází do České republiky i oficiální Google Store. To znamená, že si zájemci konečně budou moci pořídit nejnovější produkty Google, jako jsou telefony, sluchátka a další doplňky s českou zárukou a podporou.

 

Další novinky a vylepšení

Google dále vylepšil funkci Circle to Search neboli „zakroužkuj a hledej“, která umožňuje vyhledávat informace z obrázků, textu nebo videí v telefonu jednoduchým gestem. Funguje cíleněji a poskytne data pouze pro označený objekt, na rozdíl od původní verze pod názvem Now on Tap.

V prosinci Google představil jazykový model Gemini Nano, schopný generovat text a shrnovat obsah nahrávek pouze s využitím vestavěných zdrojů v telefonu. Nyní je nově dostupný i pro Pixel 8.

Nejnovější AI funkce se v mobilu zaměřují na fotografování a video. Magic Editor umožňuje například odstranit nevhodné objekty z fotografie, doostřit rozmazaný záběr, měnit velikost objektů nebo hloubku ostrosti pozadí. Ve videu přibyl kouzelný zvukový „zmizík“, který automaticky omezí ruchy, jako je vítr nebo hluk davu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Google