CoolClub pro IT odborníky

Nudistická AI boduje: Generátorů hanbatých obrázků rekordně přibývá

09.02.2024

Počet "svlékacích" AI aplikací rapidně roste. Svého vrcholu dosáhly loni v září, kdy tyto platformy zaznamenaly více než 24 milionů uživatelů. Ale jsou bezpečné?

 

Novinky

 

Aplikace, které uživateli umožní "svléknout" cizí lidi nebo vygenerovat vlastní hanbatý obsah, fungují na základě umělé inteligence. V roce 2023 slavily tyto služby veliký úspěch, počet jejich uživatelů nekontrolovatelně rostl.

Skokový nárůst počtu uživatelů tzv. služeb "Nudify" pak nastal po zavedení difuzních modelů. Ty totiž umožňují tvorbu velmi realistických a přesvědčivých, i když fake snímků nahých osob. Přičemž oběti o takové manipulaci většinou nemají ani ponětí.

 

 

V období od ledna do září 2023 vzrostl počet odkazů na svlékací aplikace o celých 2 400 procent. Začaly se objevovat na všemožných platformách od sociálních sítí až po komunikátory.

Tuto skutečnost nemohly sociální sítě nechat jen tak. Jako první zareagovala čínská sociální síť TikTok, která je velmi oblíbenou především mezi mladými lidmi. A ve svém prostředí zablokovala vyhledávání obsahu souvisejícího s aktivitami "Nudify". Pozadu nezůstala ani Meta, která se pustila do omezování konkrétních vyhledávacích dotazů.

Nástroje fungují bezplatně, ale pouze na počátku. Po krátké zkušební verzi se uživateli zobrazí výzva k zaplacení poplatku. 

 

 

Připravila: Petra Sauerová