CoolClub pro IT odborníky

Očkovací průkaz on-line? Aplikace EZKarta diponuje daty starými až 14 let

Dnes

Aplikace EZKarta vznikla původně z aplikace Tečka. Ministerstvo zdravotnictví nyní přichází s novinkou. Proč byste si ji měli stáhnout?

 

Novinky

 

Aplikace EZKarta si prošla aktualizací, která je dostupná pro operační systém Android i iOS. Nově bude poskytovat Vaši očkovací historii v delším časovém horizontu.

Tato aplikace, která nahradila původní Tečku, nyní zobrazuje nejen očkování hrazená pojišťovnou od 1. ledna 2023, jako tomu bylo doposud. Ale nově i data o očkování z let 2010 až 2022.

Záznamy jsou v aplikaci barevně odlišeny – zatímco očkování po roce 2023 je v oranžové barvě, očkování provedená před rokem 2023 se zobrazují modře. Tato nová funkce se v první vlně týká osob starších 18 let a u mladších uživatelů bude dostupná až později.

 

 

EZKarta umožňuje přístup k záznamům o očkování nejen samotných uživatelů, ale i jejich dětí či dalších přidružených osob. Nabízí také možnost exportu údajů o očkování, které lze snadno sdílet s lékaři, například prostřednictvím e-mailu nebo QR kódu.

Přesto aplikace neobsahuje úplnou historii očkování a v mnoha případech je její využití diskutabilní. Odpůrci upozorňují, že většinu funkcí aplikace EZKarta nabízí i Portál občana a přidávání nových dat není automatické.

 

 

Připravila: Petra Sauerová