CoolClub pro IT odborníky

Sbírají vaše data a vy to nemusíte vědět. Domácí spotřebiče jako práskači

14.10.2024

Chytrá zařízení dnes o svých uživatelích sbírají více dat, než si uvědomujete. Zatímco některé firmy tvrdí, že je využívají pouze k vylepšení služeb, jiné se již dostaly do problémů kvůli jejich prodeji. Na co si dát pozor?

 

Magazín

 

Většina chytrých zařízení, která jsou v dnešní době už všude kolem, sbírají pro lepší fungování a personalizaci služeb osobní data. I když to může přinášet výhody, není vždy zcela jasné, jaká data jsou sbírána a jak jsou využívána. Která chytrá zařízení ve vaší domácnosti sledují vaše aktivity?

 

Největší šmíráci dat

Chytré hodinky a fitness trackery

Chytré hodinky, jako například Apple Watch nebo různé fitness trackery, sledují vaši fyzickou aktivitu, srdeční tep, spánek a další zdravotní údaje. Připojením pomocí Bluetooth odesílají tato data do aplikací ve vašem telefonu, kde jsou následně analyzována a používána k doručení doporučení na míru.

Některé trackery také monitorují, jak často sedíte nebo se pohybujete, a poskytují upozornění, pokud je čas vstát. Tato zařízení mohou být užitečná pro sledování zdraví, ale je důležité vědět, že sbírají rozsáhlé osobní informace o vašich každodenních aktivitách.

 

Chytré reproduktory

Zařízení jako Amazon Echo, Google Nest nebo Apple HomePod se staly běžnou součástí chytrých domácností. Tyto reproduktory naslouchají vašim příkazům a dotazům, ale zároveň neustále sledují, kdy a jak je používáte. V některých případech si mohou společnosti ukládat nahrávky vašich hlasových příkazů, aby zlepšily kvalitu služeb.

Například kauza, kdy si zaměstnanci Applu mohli poslouchat záznamy „rozhovorů“ se Siri, vyvolala velkou vlnu kritiky. Přestože uživatelé nyní mohou u Applu deaktivovat sběr těchto dat, stále existuje mnoho dalších zařízení, která tato data shromažďují.

 

 

Chytré termostaty

Chytré termostaty, jako například Nest, vám umožňují kontrolovat teplotu ve vaší domácnosti odkudkoli, ale stejně tak sledují vaše vzorce používání. Zaznamenávají, kdy a jak často nastavujete teplotu, což jim umožňuje přizpůsobit se vašim preferencím.

Kromě toho ale shromažďují i data o vaší poloze pomocí GPS ve vašem telefonu, aby věděly, kdy jste doma nebo pryč, a upravily dle toho topení či klimatizaci. Tato zařízení zvyšují pohodlí a efektivitu, ale také znamenají, že o vašem denním režimu ví mnohem více, než by se mohlo zdát.

 

Chytré zámky

Moderní chytré zámky vám umožňují odemykat dveře pomocí mobilního telefonu nebo otisků prstů, což je pohodlné a často bezpečnější než tradiční klíče. Tyto zámky však také sledují, kdy a kdo odemkl dveře.

Některé systémy dokonce tyto údaje ukládají a umožňují majitelům přístup k historii odemykání. To může být užitečné pro kontrolu bezpečnosti, ale na druhou stranu to představuje další způsob, jak mohou společnosti sledovat vaše pohyby a denní aktivity.

 

 

Chytré televize

Většina moderních chytrých televizí je vybavena funkcemi, které umožňují sledovat váš způsob používání. Mohou shromažďovat data o tom, jaké programy a aplikace sledujete, kolik času trávíte u obrazovky, a dokonce i kdy je televize vypnutá.

Tyto informace jsou často předávány reklamním agenturám, které na jejich základě vytvářejí personalizovanou reklamu. Některé chytré televize mohou mít také kameru nebo mikrofon, což by mohlo přidat další vrstvu do sběru dat.

Dělají to například chytré televizory od výrobců Samsung a LG. Mezinárodní výzkum provedený ve Velké Británii, Španělsku a USA poukazuje na to, že pravidelně pořizují snímky obrazovky. Zatímco Televize Samsung vytvářejí snímky každých pět set milisekund, LG dokonce každých deset milisekund. Tyto snímky se následně odesílají na servery výrobců, přičemž Samsung tak činí jednou za minutu a LG každých 15 sekund.

Výrobci tuto technologii, známou jako automatické rozpoznávání obsahu (ACR), využívají k cílení reklam na základě sledovacích návyků uživatelů. Jako uživatel se tomuto sledování ale můžete bránit vypnutím příslušných funkcí v nastavení soukromí chytrých televizorů.

Konkrétně v případě Samsung televizí to lze provést v části “Support/Podpora“ a “Podmínky používání“, kde deaktivujete položku “Viewing Information Services/Služby sledovacích informací“. U modelů LG je potřeba vypnout funkci “Live Plus“. Bude vás to stát ale poměrně dost úsilí i času, protože si to vyžaduje projít šest až jedenáct různých možností v nastavení televizoru.

 

 

Chytré lednice a další kuchyňské spotřebiče

Některé chytré lednice mohou monitorovat, jaké potraviny máte uvnitř, a dokonce vám posílat upozornění, když něco dochází. Tyto spotřebiče shromažďují údaje o vašich nákupních zvyklostech a mohou je sdílet s aplikacemi nebo obchody, které vám na základě těchto informací nabídnou personalizované nabídky a slevy.

Lednice vám tedy může připomenout, abyste koupili mléko, ale zároveň se může stát dalším nástrojem pro sledování vašich stravovacích preferencí.

 

Kdo ve skutečnosti hraje hlavní roli ve sběru dat?

Bluetooth je bezdrátová technologie z roku 1994 a právě ona hraje ve sběru dat o uživatelích klíčovou roli. Díky své nenápadné, ale všudypřítomné existenci umožňuje snadné propojení telefonů, počítačů, sluchátek a dalších zařízení, čímž usnadňuje bezdrátový přenos dat na krátké vzdálenosti. Jeho nízkoenergetické rádiové vlny jsou ideální pro zařízení, která musí být neustále v provozu, jako jsou chytré hodinky nebo senzory.

Bluetooth podporuje shromažďování a přenos dat o uživatelských aktivitách, poloze či zdravotním stavu, které mohou být následně odesílány do mobilních aplikací a cloudových služeb. Tam jsou data analyzována a využívána k personalizaci služeb, zlepšení funkcí nebo přizpůsobení doporučení uživateli.

Přestože Bluetooth přináší značné výhody v oblasti efektivity a propojení, nese s sebou i rizika spojená s ochranou soukromí, hlavně pokud nejsou data dostatečně zabezpečena.

 

 

Připravila: Petra Sauerová