CoolClub pro IT odborníky

SIM karta slaví 33 let: Změnila mobilní svět, aby nakonec fyzicky zmizela

16.09.2024

SIM karta letos slaví neuvěřitelných 33 let. Drobná plastová kartička odstartovala éru moderní mobilní komunikace. Teď se pomalu schyluje k jejímu konci.

 

Magazín

 

SIM karta (Subscriber Identity Module) je malá plastová karta s čipem, sloužíci k identifikaci uživatele mobilních sítí. Obsahuje unikátní informace, jako je například telefonní číslo, hovory, SMS a mobilní data. SIM karta také zajišťuje zabezpečení komunikace a šifrování dat. 

 

První SIM karta u operátora

SIM karta slaví 33 let. V roce 1991 ji vynalezla německá společnost Giesecke+Devrient (G+D), specializující se na bezpečnostní technologie a tisk cenin.

Úplně první SIM karty byly vytvořeny pro síť GSM (Global System for Mobile Communications). Umožňovaly tehdy uživatelům snadno přenášet svá telefonní čísla mezi různými telefony. První SIM karty pa společnost předala finskému operátorovi Radiolinja.

S nástupem GSM, které bylo poprvé spuštěno v roce 1991 ve Finsku, se SIM karta stala globálním standardem. Zatímco první generace mobilních sítí byla plná nekompatibilních systémů, GSM umožnilo standardizaci a zjednodušení přístupu k mobilním službám. Poprvé jsme mohli vzít svou SIM kartu, cestovat do zahraničí a volat domů, přestože tehdy ještě za astronomické ceny.

 

 

Technologická revoluce v kapse

SIM karta byla nejen klíčem k přístupu do mobilní sítě, ale přinesla i mnoho praktických výhod. Uživatelská data, jako např. kontakty a SMS zprávy, byla uložena přímo na SIM kartě, což významně zjednodušilo výměnu telefonů. V průběhu let pak SIM karta prošla několika změnami. Od původní velikosti platební karty se zmenšila na dnešní nano-SIM, která se používá i v nejnovějších smartphonech.

 

Přechod k eSIM

Dnes už se stále častěji setkáváme s elektronickou verzí SIM karty – eSIM. Tento virtuální formát SIM už nepotřebuje fyzickou kartu a umožňuje snadné přepínání mezi operátory. Ačkoli eSIM získává na popularitě, klasické plastové SIM karty ještě nějakou dobu zůstanou součástí našeho života. Operátoři odhadují, že úplný přechod na eSIM bude pozvolný a fyzická SIM karta zůstane relevantní i s příchodem budoucích 6G sítí.