CoolClub pro IT odborníky

Sora od OpenAI: Absolutní revoluce ve videotvorbě

27.02.2024

Umělá inteligence nově díky technologii od OpenAI vygeneruje špičkové video. Nástroj Sora by mohlo směle konkurovat práci špičkových animátorů.

 

Novinky

 

OpenAI, lídr v oblasti umělé inteligence, udivuje svět se svým novým nástrojem jménem Sora. Zatímco technologie jako DALL-E z textu generují realistické obrázky, Sora posouvá hranice tím, že umožňuje tvorbu poutavých videí.

 

Video na míru

Představte si, že zadáte popis zasněženého Tokia a Sora vám vygeneruje procházku touto zimní krajinou. Nebo si vymyslíte běh mamutů a Sora oživí prehistorický svět s úchvatnou detailností. Možnosti jsou nekonečné a výsledky ohromující.

 

Jak na to

Sora je uživatelsky velmi přívětivá. Pouze napíšete text v angličtině popisující požadované video a Sora se už postará o zbytek. Generativní AI, vycvičená na obrovském množství digitálních dat, se navíc s každým použitím zdokonaluje.

Zatímco zkušení filmaři v ní najdou nástroj usnadňující jejich tvorbu, pro začátečníky může být plnohodnotnou náhradou animátorů. Rychlost generování videí slibuje revoluci v tomto oboru.

 

 

Zatím ve fázi testu

Sora zatím ale není dostupná široké veřejnosti. OpenAI ji zpřístupnila pouze malé skupině akademiků a výzkumníků, kteří ji testují a zkoumají potenciální rizika.

Podobně jako u generování obrázků se i u videí objevuje otázka zneužití. Společnost OpenAI si je vědoma tenké linie mezi kreativním využitím a šířením dezinformací či poškozováním osob. Společnost proto zodpovědně Soru testuje a postupně shromažďuje zpětnou vazbu.

Sora otevírá dveře do fascinujícího světa, kde se sny stávají realitou. Svět, kde i bez zkušeností s animací lze tvořit úchvatná videa. S pokračujícím vývojem a zpřístupněním široké veřejnosti se můžeme těšit na novou éru videotvorby dostupné pro všechny.

 

 

Připravila: Petra Sauerová