CoolClub pro IT odborníky

Česká technologická firma vyvíjí software pro Volkswagen. Učí auta zabrzdit i při couvání

08.08.2023

Česká hi-tech společnost Digiteq Automotive dává život chytrým funkcím moderních aut. Její software tiše používají miliony řidičů na celém světě. Právě teď pracuje na novém operačním systému, který má zabezpečit a zjednodušit například couvání nebo parkování s přívěsem.

 

Novinky

 

Že vám auto samo zabrzdí v případě, že před sebou jeho software vyhodnotí překážku, aby zabránilo kolizi, je dnes celkem běžné. Funkce, která se hodí například i při popojíždění v kolonách, však dosud fungovala pouze při případné kolizi zepředu.

To by se však brzy mělo změnit. Česká společnost Digiteq Automotive vyvíjí software, který posune autonomní řízení a bezpečnost „chytrých vozů“ ještě dál. Jednou z částí, na které právě pracuje, je zabrzdění couvajícího vozidla v případě, že zaznamená potenciální kolizi.

Právě couvání je podle Policie ČR druhou nejčastější příčinou nehod. A zdaleka nejde jenom o odřené plechy, častokrát za couvajícím aute přeběhne dítě, kterého si řidič jednoduše nestihne všimnout. Právě takové případy by měl chytrý software minimalizovat. Ale nejen to, vývoj se zabývá také automatickým parkováním vozidel s přívěsem nebo vozíkem s tažným zařízením.

Vývoj funkcí, které dělají řízení aut autonomnějším a chytřejším, se česká společnost sídlící v pražském Braníku, věnuje zejména. Kromě toho se její činnost zaměřuje na testování auto elektroniky (například jednotek řídících infotainment či kamerové systémy) a dále na vývoj a prodej vlastních produktů.

Těmi jsou například různé testovací sestavy pro testování. To dnes probíhá zejména ve virtuální realitě, jejíž možnosti variabilních scénářů jsou bohatší než při testování řidičem přímo na silnici. Lze tak například pracovat se situací, kdy jiné vozidlo najede do protisměru na dálnici.

 

 

Připravila: Alena Čálková
Foto: Facebook Digiteq Automotive