CoolClub pro IT odborníky

Apple a Google se pouští do spolupráce, chtějí bránit soukromí svých uživatelů

06.06.2024

Síly spojují dva největší rivalové na poli mobilních operačních systémů, Apple a Google. Spouští funkci pro uživatele iOS i Android, která představuje další milník v oblasti ochrany digitálního soukromí.

 

Novinky

 

Nevídané se nyní stává skutečností, uživatelé zařízení Android a iOS budou těžit ze vzájemné spolupráce dvou technologických gigantů. Společná funkce jim pomůže odhalit a zneškodnit neznámá sledovací zařízení Bluetooth.

Tato funkce bude dostupná pro majitele zařízení s iOS 17.5, Android 6.0 a novějšími verzemi. Pokud telefon zjistí neznámé Bluetooth zařízení v blízkosti, zobrazí se uživateli varování. Těmito zařízeními se myslí například AirTagy nebo podobné příslušenství z kategorie FindMy, které by mohl někdo uživateli nepozorovaně podstrčit.

Uživatelé díky nové funkci budou mít ale možnost vetřelce identifikovat prostřednictvím aktivace zvukového signálu pro jeho nalezení a v případě potřeby zařízení deaktivovat a zabránit tak dalšímu sledování.

 

 

Spolupráce Applu a Googlu v této oblasti je bezpochyby významným krokem. Ukazuje, že i přímí konkurenti si uvědomují důležitost ochrany soukromí svých uživatelů a jsou ochotni spolupracovat na vývoji nových řešení.

Očekává se, že nová funkce bude mít velký dopad na ochranu soukromí a bezpečí uživatelů mobilních zařízení. Obě společnosti doufají, že tato iniciativa povede k většímu povědomí o rizicích spojených se sledováním a pomůže uživatelům lépe se chránit.

 

 

Připravila: Petra Sauerová