CoolClub pro IT odborníky

Apple opět posouvá hranice, představuje nové, výkonnější iPady a procesor M4

21.05.2024

Nejrychlejším a nejvýkonnějším tabletem na trhu disponuje opět Apple. Kalifornský gigant představil nový iPad Pro a iPad Air. Produkty posouvají hranici dosavadních možností na nevídanou úroveň.

 

Novinky

 

Apple představil největší aktualizaci své tabletové nabídky vůbec. Novinkou je iPad Air ve větší variantě a technologicky nabušený iPad Pro poháněný procesorem M4. Produktová řada iPadů se rozrostla poprvé od roku 2022 a pyšní se vylepšeným hardwarem i softwarem.

 

Nabušený iPad

Největší novinkou je model iPad Pro poháněný procesorem M4, který jeho výkon posouvá na zcela nový stupeň. Stejně tomu je i s vylepšeným designem, tablet je nyní ještě tenčí a displej o něco větší. Zároveň Apple do nejnovější generace nasazuje dlouho očekávanou OLED obrazovku s oficiálním označením Ultra retina XDR.

V nabídce ho ke koupi najdete ve dvou velikostech a dvou barvách. Vybírat si tedy můžete z 11 nebo 13palcové a stříbrné či vesmírně černé varianty.

Cena menší verze začíná na 29 990 korunách. A je ideálním parťákem pro náročné úkoly, jako je editace videa, 3D modelování a hraní her s vysokým grafickým nastavením.

 

 

Dostupnější varianta iPad Air

iPad Air je cenově dostupnější alternativou iPadu Pro, a i tak nabízí solidní výkon. Pohání ho procesor M2, který je oproti čipu M1 o 1,4x rychlejší a v oblasti grafiky o 35 procent výkonnější. Nový iPad Air přichází stejně jako iPad Pro v 11 a 13palcové verzi a Apple ho nabídne ve čtyřech barvách, v modré, fialové, hvězdné a vesmírně šedé.

Cena menší verze startuje na 17 990 korunách a zájemci si ho, stejně jako Pad Pro mohou objednávat od 15. května. Ideální je pro běžné úkoly, jako prohlížení webu, sledování videí, hraní her a práce s produktivními aplikacemi například při studiu.

Uvedení nových iPadů Pro a iPadu Air přichází v době, kdy se trh s tablety zotavuje z pandemického útlumu. Podle IDC vzrostl celosvětový prodej tabletů v prvním čtvrtletí roku 2024 o 0,5 % na 30,8 milionu kusů. Apple si i nadále drží pozici lídra na trhu s tablety, ačkoliv jeho tržní podíl v prvním čtvrtletí klesl na 32 procent.

 


Připravila: Petra Sauerová
Foto: Apple