CoolClub pro IT odborníky

JPEG formát umírá. Čím ho vytlačili jeho nástupci?

11.09.2024

Po více než třech dekádách se čas formátu JPEG blíží ke konci. Proč je JPEG na ústupu a jaké formáty ho mohou nahradit?

 

Novinky

 

S příchodem roku 2024 je stále více zřejmé, že svět obrázků čeká revoluce, a tak se JPEG pomalu, ale jistě, stává minulostí.

 

Výhody i limity JPEGu

JPEG dominoval světu digitálních fotografií od roku 1992. Od svého vzniku se stal rychle standardem, a to zejméná díky své schopnosti komprimovat obrázky bez výrazné ztráty kvality.

Umožnil tak uživatelům ukládat velké množství fotografií s minimálním požadavkem na úložný prostor. Ale doba pokročila, a s ní i technologie. I když JPEG stále funguje dobře, moderní uživatelé mají nové potřeby – vyšší kvalitu obrazu, menší soubory a větší flexibilitu. A právě zde začínají "JPGové" limity.

 

WEBP: Google mění pravidla hry

Jedním z nejsilnějších konkurentů JPEGu je formát WEBP, který Google představil už v roce 2010. Nabízí ztrátovou i bezztrátovou kompresi, podporuje průhlednost a dokonce animace.

WEBP umožňuje značné snížení velikosti souborů, což je zásadní zejména pro webové stránky. Rychlost načítání je pro uživatele důležitá, a proto právě zde WEBP září. Díky tomu ho mnoho webů začíná používat namísto tradičního JPEG.

 

 

AVIF: Nový šampion pro kvalitu a prostor

Dalším formátem, který má velký potenciál, je AVIF (AV1 Image File Format). Tento formát, vyvinutý s podporou Googlu, nabízí revoluční úroveň komprese a kvality obrazu.

AVIF dokáže snížit velikost obrázků až o 75 %, aniž by došlo k viditelné ztrátě kvality. Tento formát je ideální pro uživatele, kteří chtějí maximální úsporu úložného prostoru, a přitom neslevit z vizuální kvality. Díky těmto vlastnostem se AVIF rychle dostává do popředí, především v prohlížečích jako Chrome.

 

JPEG XL: Logický nástupce?

Další hráč na poli nových obrazových formátů je JPEG XL, který nabízí výbornou kompatibilitu s původním JPEG formátem. Je schopen zachovat stejné výhody jako starší JPEG, ale zároveň poskytuje vyšší účinnost komprese.

JPEG XL by tak mohl být přirozeným nástupcem původního JPEGu, protože nezpůsobí chaos v kompatibilitě mezi staršími a novějšími zařízeními.

 

Co bude dál?

I když JPEG trhu stále dominuje, je jasné, že jeho dny jsou sečteny. Formáty jako WEBP, AVIF a JPEG XL nabízejí moderní řešení, která uživatelům přináší vyšší kvalitu a menší soubory. Budoucnost patří těmto novým formátům, které zefektivní ukládání i sdílení obrázků.