CoolClub pro IT odborníky

První mobil s fotoaparátem: Kyocera VP-210 slaví 25 let

05.06.2024

První mobilní fotografie vůbec slaví 25 let. A to díky modelu mobilního telefonu značky Kyocera VP-210 s vestavěným fotoaparátem. Dnešní optikou možná primitivní přístroj odstartoval zcela novou éru mobilní fotografie.

 

Novinky

 

Rok 1999 se zapsal do historie skrze první komerčně prodávaný mobilní telefon Kyocera model VP-210, který učinil revoluční krok ve světě mobilní fotografie.

Kyocera VP-210, známý také jako VisualPhone VP-210, se od běžných telefonů té doby lišil hned na první pohled. Jeho přední straně dominoval 5 cm velký objektiv fotoaparátu vybavený 110 000 pixelovým snímačem. A kapacita dosáhla svého maxima při dosažení 20 snímků ve formátu JPEG. Navzdory skromným parametrům se na poměry dneška jednalo o revoluční novinku, která otevírala dveře k zachycení a sdílení momentek přímo z mobilního telefonu.

Mobilní telefon se tehdy v Japonsku prodával za 40 000 jenů, což v roce 1999 odpovídalo přibližně 325 dolarům. A i přes poměrně vysokou cenu si získal velkou popularitu a stal se symbolem inovace a pokroku v oblasti mobilních technologií.

 

 

Základy pro éru smartphonů

I když Visual Phone VP-210 postrádal mnoho funkcí, které jsou pro nás dnes naprostou samozřejmostí, položil důležité základy pro vývoj dnešních smartphonů. Ukázal, že mobilní telefon může být víc než jen nástroj pro komunikaci a otevřel cestu k novým možnostem zachycení a sdílení světa kolem nás.

Dnes, více než 20 let po uvedení Kyocery VP-210 na trh, mu vděčíme za to, že se fotoaparáty staly nedílnou součástí každého mobilního telefonu a umožňují nám pořizovat selfie, sdílet vzpomínky na sociálních sítích a dokumentovat svět kolem nás s nebývalou lehkostí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook