CoolClub pro IT odborníky

Tuhle základní věc byste měli s mobilem dělat aspoň 1x týdně. Málokdo o tom ale ví

10.06.2024

Chybovost telefonu a nižší bezpečnost. To přesně udělá mobil, kterému se nevěnuje ta správná péče, přestože je základním pravidlem. NSA vydala doporučení jednoduchého kroku, který zvýší bezpečnost a produktivitu vašeho mobilu.

 

Magazín

 

Také restartujete svůj smartphone jen z důvodu aktualizace nebo neočekávané chyby? Není to dobře. Národní bezpečnostní agentura (NSA) přichází s tím, že by se operační systémy iOS i Android měly restartovat alespoň jednou týdně, z bezpečnostních důvodů.

 

Bezpečnostní pravidlo

Věděli jste, že restart telefonu je jedno ze základních bezpečnostních pravidel? NSA toto doporučení nyní zveřejnila pro všechny uživatelé smartphonů. Na restart vašeho mobilního zařízení dochází řada totiž až v krajní nutnosti.

Prvním případem je aktualizace firmwaru, kdy mobilní telefon vypnutí a zapnutí zkrátka vyžaduje. Tím druhým jsou neočekávané chyby, jejichž jediným rychlým řešením je právě restart systému. Mimo to si svůj mobilní telefon restartuje pravděpodobně jen málokdo, přesto byste si ho dle bezpečností agentury měli vypínat a zapínat minimálně jednou týdně.

 

 

Proč je restart důležitý?

Právě restart vašeho smartphonu totiž dokáže ochránit svého uživatele před hned několika zranitelnostmi a ztrátou dat.

  • Ochrana před "zero-click" slabinami: Ty útočníkům umožňují odposlouchávat telefony a sbírat data bez jakéhokoli aktivního zásahu uživatele. Restart telefonu je proti nim poměrně efektivní obranou.
  • Pomoc proti "spear phishingu": Jedná se o cílené útoky zaměřené na konkrétní osoby. I v tomto případě může restart telefonu hrát roli v prevenci.
  • Zvýšení výkonu: Mimo ochranu před zmíněnými bezpečnostními rizik, může tento jednoduchý krok po delší době pomoci také se zrychlením chodu zařízení.

 

Jak často restartovat?

Týdenní restart je snadno zařaditelný do běžné rutiny. V extrémních případech je samozřejmě možné restartovat telefon i každý den. Následky dlouhodobého nevypínání zařízení je možné sledovat také u počítačů.

Představte si, že váš počítač používáte celý den bez restartu. Otevíráte a zavíráte programy, prohlížíte internet, sledujete videa a pracujete s dokumenty. Během těchto aktivit se v paměti počítače hromadí data a procesy, které pomalu, ale jistě snižují jeho výkon.

Restart počítače simuluje jeho vypnutí a zapnutí, čímž se uvolní systémové zdroje a počítač se "nastartuje" znovu s čistou tabulkou. To vede k dočasnému, ale citelnému zlepšení jeho rychlosti a odezvy.

Podobný princip platí i pro mobilní telefony. I když jejich primární funkcí není zpracovávat náročné úkoly jako počítače, i ony se časem zpomalují v důsledku běžného používání. Ačkoliv primárním důvodem pravidelného restartu telefonu je bezpečnost, představuje tento jednoduchý a efektivní krok také skvělý způsob, jak udržet chod smartphonu v optimálním stavu.

 

 

Další tipy pro větší bezpečnost:

  • Deaktivujte Bluetooth: Pokud ho nepoužíváte, vypněte Bluetooth, abyste minimalizovali útočné vektory.
  • Aktualizujte software: Pravidelně instalujte aktualizace operačního systému a aplikací.
  • Vypínejte lokalizaci: Používejte lokalizační služby pouze v případě nutnosti.
  • Vyhýbejte se veřejným Wi-Fi a nabíjecím stanicím: Tyto sítě a stanice mohou představovat bezpečnostní riziko.
  • Používejte silná hesla: Nastavte si pro telefon silná hesla, NSA doporučuje minimálně šestimístná.
  • Buďte opatrní při otevírání příloh a odkazů: Vždy si ověřte odesílatele, a to i pokud se jedná o zprávu od známého kontaktu. Pak také URL adresu i obsah zprávy.

 

Dodržováním těchto jednoduchých tipů výrazně zvýšíte bezpečnost svého telefonu a ochráníte svá data. Restart sice není všemocný, ale i tak se jedná o jednoduchý a rychlý krok, který může mít velký dopad.



Připravila: Petra Sauerová