CoolClub pro IT odborníky

CoolDialog

„Je to velmi metodická hora nudy,“ říká o tvorbě úspěšných herních trailerů Radim Zeifart

Radim Zeifart alias Hurricane, který je jedním z členů týmu pražské kreativní produkce NICE!. Jeho videa mají miliony zhlédnutí, díky tomu si ho všiml samotný Blizzard a Radim se spolupodílel na tvorbě oficiálního traileru na nejpopulárnější datadisk World of Warcraft: Wrath of the Lich King. Co jeho práce obnáší? Co má dále v plánu? Čtěte v exkluzivním rozhovoru!

Ajťákem ve Finsku: O životě mezi jedničkami a nulami v převážné tmě

Jak se programátorovi opravdu žije v zemi, podle níž je pojmenovaná údajně nejlepší vodka, a která dala světu tučňáky (tedy ty, co mrkají z obrazovky počítače), Nokii a spisovatele Mika Waltariho? O tom jsme si povídali s IT odborníkem Mirkem Šafrou, který už léta žije s manželkou a malým synem přímo v Helsinkách.

„Hybridní model je mantra projekťáků, kteří cítí, že svět, který znali, jim mizí před očima,“ říká agilní koučka Zuzana Šochová

Agilní přístup je pro mnohé firmy jednou velkou neznámou, a tak se k němu pojí mnoho předsudků a stereotypů. O jaké se jedná? A co brání firmám v úspěšné implementaci agilní strategie? Přinášíme druhou část rozhovoru, která odkrývá více z agilního HR světa a odpovídá na klíčovou otázku: Proč implementace agilní strategie u některých firem nefunguje.

„Vesmírny priemysel je oblasť mladá, ale zároveň veľmi perspektívna.” Jaká je práce Martina Rusňáka jako vesmírného konzultanta?

Když se zeptáte malých dětí, co by chtěli dělat, až vyrostou, řeknou vám ty nejzajímavější profese. Jednou z nich může být i práce vesmírného konzultanta, kterou v Česku či na Slovensku najdete jen zřídka. My jsme měli to štěstí a jednoho jsme vyzpovídali. Co taková práce vlastně obnáší? Jak vypadá jeho pracovní den? Přinášíme exkluzivní rozhovor s vesmírným konzultantem Martinem Rusňákem.

Češi vyvinuli software na rozpoznávání fake news. Walter Pavliš o tom, jak se s fake news bojuje umělou inteligencí

Internet je plný dezinformací a rozeznat pravdu od lži se stává čím dál náročnější. S unikátním řešením ovšem přišla pražská firma Cogniware, která vyvinula software, s nímž je možné rozpoznat fake news a zabránit jejich šíření. Jak tento software funguje v praxi a jaké typy dezinformací dokáže odhalit? O tom jsme se bavili s Walterem Pavlišem, Business Directorem společnosti.

„Pokročilé logické operace umí poskládat jakýkoli úkon v procesoru,“ říká patentem ověnčený český vědec Aleš Hrabec

Pevný disk a procesor v jednom, to je patentovaný objev, na němž se podílel i český vědec Aleš Hrabec. Nový koncept, jenž využívá magnetické materiály, boří von Neumannovo schéma a tím otvírá nové možnosti vývoje počítačů. Jsme na prahu zcela nové generace počítačů? O tom jsme si povídali v našem rozhovoru.

„Jestli budou mít operátoři call center co jíst? Naopak, díky voicebotům budou mít více času se najíst, spolupráce je ideální řešení,“ říká o AI callbotech Tomáš Malovec z Born Digital

Český recruitment se může pochlubit prvním virtuálním AI asistentem. Pro společnost CoolPeople ho na bázi neuronových sítí vyvinuli v Born Digital. Virtuální asistent funguje jako podpora Sourcing Managerů, jejich souhra pomáhá zkrátit proces alokace na projekt. Jak probíhal vývoj chytrého recruitera, jakým překážkám čelil a proč dalo callbotovi zabrat slovní spojení home-office? Zjistíte v rozhovoru s Managing Directorem společnosti Born Digital Tomášem Malovcem.

„Lidé si myslí, že VPN může být náhrada antiviru, není to pravda,“ říká bezpečnostní IT expert Filip Chytrý ze společnosti Avast

O VPN (virtuální soukromé síti) se mluví více a častěji. Proč? Případy krádeže či zneužití dat se vyskytují čím dál častěji, a proto se otázka bezpečnosti na internetu stává klíčovým tématem číslo jedna. Na téma důležitosti VPN jsme vyzpovídali také Filipa Chytrého, bezpečnostního experta ve společnosti AVAST. Víte, podle čeho VPN vybírat a před čím vás může ochránit? Čtěte v našem rozhovoru.

CV pro indickou nevěstu, bez naznačení pohlaví, i do Tesly. Slovenský start-up Kickresume umí zazářit kdekoliv

Dva spolužáci ze střední dali hlavy dohromady a vymysleli platformu, která za pár kliknutí vytvoří CV podle ověřených grafických šablon a přidá fráze, které personalisté na životopisu zaujmou a ocení. Díky akcelerátoru Spot Booster dnes na Kickresume najdete desítky grafických šablon, které za posledních pět let pomohly získat práci přibližně 1 milionu lidí. Jak napsat CV, s nímž se dostanete do NASA nebo Tesly? A ve kterých zemích nesmí být v CV údaj o pohlaví nebo fotografie? Čtěte rozhovor s Tomášem Ondrejkou.

„S nástupem 5G vzroste i počet zařízení v chytré domácnosti, chceme přinést kompatibilitu výrobců,“ říká Pavel Mašek, vývojář smart technologií 

Elektronická zařízení, která se sama zapnou, nastaví a přizpůsobí se zvykům svých uživatelů – to je realita chytré domácnosti, která nepřestává udivovat svět. Tento trend se rozhodl podpořit i vědecký pracovník Pavel Mašek, který se svým kolegou Kryštofem Zemanem z FEKT v Brně pracují na vývoji chytrých žárovek a dalšího smart vybavení. Rozhovor s Pavlem Maškem přinese vše o konceptu chytré domácnosti, technologickém vývoji jednotlivých zařízení i otázce bezpečnosti.

„Personalizované video diváci vnímají soustředěně, vědí, že je vytvořeno právě pro ně,“ říká spoluzakladatel start-upu Motionlab Radek Pšurný

Představte si reklamu, kterou chcete dokoukat do konce. Světovým unikátem se může pochlubit trojice zakladatelů ze start-upu Motionlab, která vymyslela platformu na tvorbu personalizovaných videí. Ta má potenciál změnit formu masové reklamy tak, jak je známe, a přinést do marketingu nové strategie k oslovení zákazníků. Se spoluzakladatelem Motionlab Radkem Pšurným jsme si o tom chvíli povídali.

„Chci se vrátit na světovou scénu a udržet se na top pozicích,“ říká Tomáš „oskar“ Šťastný, elitní hráč Counter Striku

Práce v továrně na jednoho z nejlepších hráčů e-sportu české scény – to je příběh Tomáš Šťastného, kterému nikdo neřekne jinak než "oskar". V roce 2015 se stal profesionálním hráčem Counter Striku a od té doby nasbíral četná vítězství po celém světě. Jak probíhá Tomášův trénink? Co považuje za největší úspěchy své kariéry? A jak se vyrovnává se stresem na turnajích?

„Důležitá je systematická práce s mládeží, chybí na ni ale peníze,” říká o dalších úspěších českého esportu předseda ČAE Lukáš Pleskot

Zlatý věk aktuálně zažívá esport, který se stal fenoménem po celém světě. Výjimkou není ani Česká republika, kde se trh za poslední dekádu zvýšil téměř o šestinásobek. Čím je způsobený tento rapidní růst? Jaké jsou aktuální trendy v esportu a jaké významné esportové události nás čekají? Odpovědi na tyto otázky exkluzivně od předsedy České asociace esportu Lukáše Pleskota.

„Co dřív trvalo hodiny a někdy ani nebylo možné, teď díky dronům trvá chvilku,“ říká o pomoci dronů na highlajně známý slackliner Danny Menšík.

Když jsme tvořili tenhle rozhovor, byl Danny Menšík zrovna v Chamonix, kde mu pod rukama vznikala nová lajna. Přesněji řečeno - 2,5 centimetrový popruh (v tomto případě dlouhý 45 metrů), po němž ve výšce 3 049 m n. m. spolu se svými parťáky přešel z jednoho vrcholku hory na druhý. Teď už to jde ve srovnání s dobou bez dronu rychle. Právě dron tu totiž hraje zásadní roli. A zdaleka nejde jen o pořizování snímků.

„Česko je v kontextu VR vnímáno jako pokroková země,“ říká spolumajitel digitální agentury Milan Průcha.

Virtuální a rozšířená realita nabízí stále nové způsoby využití napříč nejrůznějšími odvětvími. Vývoj a růst těchto technologií bedlivě pozoruje Milan Průcha, Sales Director a Co-owner digitální agentury Pixman, kterého jsme se zeptali, jak se aplikacím virtuální a rozšířené reality daří v českém prostředí. Věděli jste, že i u nás máme kouzelné zrcadlo, a to opravdu nejsme v pohádce?

“Díky blockchain technologii může každý balíček kávy nést vlastní informaci,” říká programátor Václav Faltus o své pražírně.

Kariérní cesta může nabrat mnoho směrů. Své o tom ví Václav Faltus, který přesedlal z IT do gastro sféry. Co ho přimělo vydat se na dráhu profesionálního pražiče kávy? A jak spojuje know-how z IT s kávovým oborem?

QR kódy očima expertů: Budoucnost nebo přežitek?

"Plastová kartička v podobě kreditních karet pomalu zmizí z peněženek, přesouváme se na jednoduché placení pro obě strany," říká Michal Kašpar z Trisbee o QR kódech. Jaká je jejich největší přidaná hodnota, proč fungují i poškozené a jak dalece se využívají ve světě? Čtěte rozhovor s odborníky!

„Nejradši mám řízek ve tvaru ČR a chlebíček,“ říká o nové české sérii emotikonů Soňa Juríková

České klávesnice se již brzy rozrostou o novou sadu emotikonů. Tentokrát budou ryze české, proto se už nyní můžeme těšit na unikátní kulturní symboly vyjádřené v digitální podobě. Tuto sadu emotikonů zvané Czemoji má na svědomí studentka bratislavské VŠVU Soňa Juríková, která nám prozradila novinky ze zákulisí její tvorby.

"Mozek se biologicky tvaruje podle našich myšlenek, potřebujeme se přestat plácat v minulosti," říká koučka Janka Chudlíková

Na vrcholu své korporátní kariéry zatáhla ruční brzdu a vydala se do neznáma. Dnes je vyhledávanou koučkou a autorkou oblíbeného podcastu. Jednou z jejích oblíbených spolupracujících profesních skupin jsou ajťáci. Jsou prý kreativní a jdou do hloubky. Co však velmi často podceňují a na co mají dávat pozor? O životě IT odborníků s Jankou Chudlíkovou.

"Vzdálená i externí spolupráce v IT je díky koronakrizi trendem a bude standardem," říká šéf největší dodavatelské IT firmy Milan Čálek.

Před 15 lety chtěl spustit portál, kde by se propojovala poptávka po IT projektech s nabídkou. Jenže zjistil, že bez lidského faktoru to nepůjde. Dnes má bývalý IT odborník největší interní tým Sales i Sourcing Manažerů na trhu. "Programátorský mozek" mu prý pomáhá nejen v klíčových rozhodnutích, ale hlavně s pochopením kontraktorů, jimž těch 15 let denodenně přináší práci.

Načítám další...